Nieuws

60 jaar geleden werd nog een superjacht gebouwd in Groningen

Rotterdam is in rep en roer. ‘De Hef’, een iconische hefbrug in de Rotterdamse haven moet misschien gedemonteerd worden om het nieuwe superjacht van de Amerikaanse miljardair Jeff Bezos door te laten. Ooit werden dergelijke luxe schepen ook in de provincie Groningen gebouwd. Een brand in de machinekamer van een gloednieuw superjacht voor de prins van Monaco maakte daar zestig jaar geleden een einde aan.

De nationale en internationale pers loopt in augustus 1963 uit voor de tewaterlating van de Albecaro ll op de werf van Kerstholt in Groningen. Prins Rainier en zijn gezin zijn weliswaar niet aanwezig, maar dat een Groninger werf een veertig meter lang jacht bouwt voor de prinselijke familie van Monaco, is dat jaar net zo groot nieuws als het nieuwe jacht van Jeff Bezos, vandaag de dag.

Droomorder voor Groninger werf
Zestig jaar geleden was de werf van Kerstholt, aan de Antillenstraat in de Stad, een toonaangevende jachtbouwer met een internationale clientèle. In 1962 krijgt het bedrijf een droomorder. Prins Rainier van Monaco geeft hem de opdracht voor het bouwen van een nieuw, veertig meter lang jacht voor de koninklijke familie.

Drama tijdens de proefvaart
De werf van Kerstholt bouwt oorspronkelijk houten sloepen en reddingsboten. Als eind jaren 50 polyester in gebruik komt voor dit soort boten, stort hij zich op een andere markt: coasters en luxe jachten. Kerstholt heeft al een paar fraaie jachten gebouwd als hij door Rainier wordt benaderd voor de bouw van zijn nieuwe schip: de Albecaro ll.
De tewaterlating verloopt vlekkeloos, maar op 14 augustus 1963, tijdens de technische proefvaart op de Eems, gaat het mis. Er knapt een brandstofleiding en er ontstaat een felle brand die de hele machinekamer verwoest. De prins, die aan boord is, hanteert zelf de brandblusser. Een paar mensen in de machinekamer ontsnappen maar net aan de dood. De gasten aan boord stappen snel over op een garnalenkotter en de Albecaro ll wordt met een uitgebrande machinekamer terug naar Delfzijl gesleept.

Roemloos einde voor de werf van Kerstholt
De schade is groot en het schip keert niet terug naar Groningen. De prins laat het in Vlissingen repareren en er ontstaat uiteraard ‘gedoe’ met de verzekering en de prins over de kosten van de reparatie. De werf van Kerstholt is kort voor de bouw van de Albecaro verhuisd naar een nieuwe locatie, waarvoor men veel geld heeft moeten lenen. De financiële lasten zijn hoog en de reputatie van de werf is door de brand flink aangetast.
Op 4 februari 1964 vraagt Kerstholt het faillissement van het bedrijf aan. En zo komt er een einde aan de enige Groninger werf die grote luxe jachten bouwt.

Lees het gehele artikel op de bron: RTV Noord

Afbeelding: Delpher