Zwartgeblakerde hektjalk wordt dwars door het historische centrum van Dordrecht gesleept

Het Dordrechts Museum vroeg drie kunstenaars om een voorstel om de (wandel)route in het Hofkwartier een kunstzinnig karakter te geven. De keuze viel op het plan van de in Nederland wonende en werkende Schots-Deense kunstenaar Clydesdale Thomson (38). Hij laat zich inspireren door de geschiedenis van Dordrecht als handelsstad aan het water. De boot die hij door de straten wil trekken is een 17de-eeuwse hektjalk, een historisch vrachtzeilschip dat veel werd gebruikt in de binnenvaart.

Rivier, boot, stad, het kunstproject waarin de boot de hoofdrol in speelt, wordt uitgevoerd in opdracht van de gemeente. Dordrecht wil een kunstwerk dat het historische Hofkwartier markeert en de twee belangrijkste publiekstrekkers met elkaar verbindt: het Dordrechts Museum en het Hof van Nederland, de wieg van de Nederlandse Republiek.

‘Hier gaan we het hek openbreken.’ Kunstenaar Edward Clydesdale Thomson wijst op het bakstenen muurtje met ijzeren spijlen dat de tuin van het Dordrechts Museum omheint. Hier, midden in het historische centrum van de stad, gebeurt in het najaar iets spectaculairs: een vijftien meter lange, zwartgeblakerde boot zal vanaf de tuin van het museum door het hek worden getrokken. Daarna wordt het schip met pure menskracht door de smalle straten gesleept. Om zo’n 215 meter verderop, op de binnenplaats van het Hof van Nederland, tot stilstand te komen.

In een oude Dordtse scheepsloods ligt de boot in kwestie, een gigantisch houten exemplaar. De kunstenaar ontvangt ons in zijn tijdelijke atelier op een van de koudste dagen van het jaar. Medewerkers van Clydesdale Thomson lopen rond met jassen aan en mutsen op, de adem wolkt bij het praten. Door het dak van de enorme loods valt helder februarilicht naar binnen. Normaal gesproken bouwt er zo’n tien man per dag aan de boot, een bonte samenstelling van echte scheepsbouwers, studenten houtbewerking en een handjevol Dordtse vrijwilligers. Vandaag is het rustig. Het is te koud, vertelt Clydesdale Thomson, de stoomkist waarmee het iepenhout voor de romp van de boot wordt gebogen, werkt niet.

Lees het gehele artikel op de bron: Volkskrant

Of bekijk hier nog een Youtube filmpje

Afbeelding: Kunstenaar Edward Clydesdale Thomson bij zijn boot die nog in aanbouw is in Scheepsloods DordtYart.Beeld Simon Lenskens