Zorgen om voortbestaan oude werf Willemsoord

De Stichting Y 8122 heeft in een brief aan het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad haar zorgen geuit omtrent de komst van het stadhuis naar Willemsoord. De stichting houdt zich bezig met de restauratie en reparatie van twee voormalige sleepboten van de Koninklijke Marine, de Y 8122 en de Dombo.

De stichting maakt daarvoor gebruik van gebouw 73 en de Medemblikkerloods. Tussen deze werkplaatsen in ligt een scheepshelling en gebouw 66, een van de twee gebouwen waarin het stadhuis is gepland.

Lawaai
,,Tijdens de werkzaamheden wordt vaak veel lawaai gemaakt, veroorzaakt door de machines die gebruikt worden aan boord van de schepen, in de werkplaatsen en op de scheepshelling en ook op de schepen die in de museumhaven afgemeerd liggen. Aan de kade, naast gebouw 73 liggen ook schepen die gerestaureerd worden. Ook dit veroorzaakt vaak veel lawaai’’, zegt Joost Verspuij namens de stichting in de brief. Verspuij denkt dat de werkzaamheden in de museumhaven beslist voor geluidsoverlast gaan zorgen bij ambtenaren. ,,Ik ben bang dat wanneer ambtenaren overlast ondervinden, dit leidt tot de teloorgang van de museumhaven. Ik ben ervan overtuigd dat de museumhaven dan ten dode is opgeschreven.’’ Hij verwacht dat werkzaamheden tijdens kantoortijden stilgelegd zullen moeten worden.

Nieuwe sluis
Ook benadrukt Verspuij in zijn brief dat wanneer er een nieuwe sluis in het Boerenverdriet wordt gebouwd, er voor monumentale schepen geen plek meer is. ,,Zodra deze nieuwe sluis gebouwd is, kunnen wij gezien de breedte van het vaarwater naar die sluis, geen gebruik meer maken van deze kade.’’

Lees het gehele artikel op de bron: NHD

Foto: Paul Schaap

EOC
RVEN