Scheepspost

Lees al het nieuws voor en over het Varend Erfgoed

Scheepspost

Zorgen om uitwerpselen en andere lozingen in de Museumhaven

GOUDA – Drijvende fecaliën, wasmiddelresten en toiletpapier, dat is wat omwoners en bezoekers deze zomer zagen aan de oppervlakte van het water in de binnenhaven. Bezoekers storen zich al langer aan de omstandigheden in de Museumhaven, die worden veroorzaakt doordat de schepen niet op de riolering aangesloten zijn. De PvdA vindt de situatie onhoudbaar en is van plan om een voorstel te doen om de schepen op de riolering aan te sluiten.

De binnenhaven was tijdens de warme zomerdagen vooral voor kinderen en jongeren een aantrekkelijke plek om te zwemmen. Bezorgde toeschouwers stuurden foto’s naar de PvdA. “Die mensen maakten zich terecht zorgen. Zij zien daar van alles drijven en vervolgens zien ze mensen zwemmen,” zegt Max de Groot, fractievoorzitter van de PvdA daarover. Daarover stelde de PvdA vragen aan het college.

Negatief zwemadvies
Het college stelt dat de situatie onwenselijk is, maar er op dit moment geen mogelijkheden zijn om dit te veranderen. “De eigenaren van deze schepen moeten mee willen werken door aanpassingen aan hun schip te maken en dat is wettelijk niet afdwingbaar. Ook moet de gemeente een rioolleidingsysteem aanleggen zodat het schip kan worden aangesloten,” reageert het college. Wel zegt het college in gesprek te gaat met het Hoogheemraadschap over de mogelijkheden tot handhaving op deze ongewenste lozingen en te verzoeken voor een negatief zwemadvies.

Lees het gehele artikel op de bron: Goudse Post

Foto: schepen in de museumhaven van Gouda, © WvD