Zojuist verschenen: fotoboek De laatste riviervissers

‘De laatste riviervissers’ vertelt het verhaal van vader en zoon Komen uit Terwolde (Gelderland). Zij behoren tot de laatste riviervissers in Nederland, een beroep dat tot in de jaren 50 van de vorige eeuw langs de grote rivieren nog heel gangbaar was. Ieder dorp en iedere stad had wel een aantal vissers dat de lokale bevolking voorzag van riviervis.
Door vervuiling en regelgeving is die beroepsgroep vrijwel verdwenen. Door aankoop van soms eeuwenoude rechten konden vader en zoon Komen als enige op de Oost-Nederlandse wateren hun werk en passie blijven uitvoeren. Vorig jaar werden ze opgenomen in de collectie Immaterieel Erfgoed.

Indringend portret
Fotograaf Michael Rhebergen volgde de vissers ruim vijf jaar. Hij ging mee het water op, leerde over de invloed van de maanstand op de visvangst, maar vooral dat het hedendaagse vissersbestaan meer betekent dan het vangen van vis. Zijn boek werd een indringend portret van twee mannen in hun eenzame bestaan op het water, in het kleine en tegelijk grote landschap van de Oost-Nederlandse rivieren. Met prachtige foto’s en korte anekdotes geeft Rhebergen een unieke kijk in een bijna uitgestorven wereld.

Bijzondere aanvullingen
In het boek zijn de anekdotes aangevuld met dagboekaantekeningen van vader Frans Komen. Kunsthistoricus Jaap Nijstad schreef een essay over de betekenis van de riviervisserij in de Nederlandse cultuur, en met name in de schilderkunst. Marco van Baalen van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed schreef een introductie.

Expositie
De foto’s uit De laatste riviervissers zijn van 3 september ook te zien in galerie Het Kunstgemaal in Bronkhorst.

Kijk hier voor meer info en bestellen