Nieuws

Zo komt Batavialand in Lelystad er uit te zien

FVEN
EOC

De Batavia komt aan land en wordt een pronkstuk, voor de 7 Provinciën is geen plek meer. In Erfgoedpark Batavialand in Lelystad ben je straks uren zoet, belooft directeur Jan Vriezen. ,,Voor minder doen we het niet’’.

Zijn werkkamer biedt een prachtig uitzicht: hij heeft de Batavia vol in beeld, een deel van de werf en een groot stuk Markermeer. Dat gaat drastisch veranderen als de plannen voor Batavialand werkelijkheid worden. De VOC-reconstructie wordt uit het water gehesen en komt net als de werf een steenworp verder te liggen. Daarna kijkt Vriezen vanachter zijn bureau vooral over het water uit. En misschien een nieuw stuk Batavia Stad. Verschuift de werf dan zou het merkendorp deze grond wel eens kunnen overnemen. ,,Logisch ook’’, vindt Vriezen.

Impuls
Batavialand ontstond in 2017 uit een fusie van het museale deel van het Nieuw Land Erfgoedcentrum, de Bataviawerf en het Maritiem depot van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, buren aan de Lelystadse kust. Afzonderlijk trokken deze onderdelen te weinig publiek. Een krachtenbundeling moet het museumgebied een flinke impuls geven. Concreet: een maritiem erfgoed voor jong en oud waar je, soms letterlijk, door de natte geschiedenis van Nederland wandelt. Het masterplan is na een lange voorbereiding klaar en wordt doorgerekend. Nog even en Vriezen en zijn team kunnen ermee de boer op.

Het rechthoekig park komt pal naast Batavia Stad te liggen en is net als het winkeltjesdorp omgeven door een historische ogende muur, Vriezen spreekt overigens van een ‘lijst’. ,,Je kunt er zelfs overheen lopen’’. Het huidige museum (het voormalige Nieuw Land Erfgoedcentrum) en het conserveringsstation van de IJsselkogge worden opgeslokt door het park. Ook de werf krijgt er een plekje. En op het tegenoverliggende parkeerterrein wordt een groot parkachtig gebied ingericht waar je, in de woorden van Vriezen, ‘plezier maakt en informatie ophaalt’.

De kosten
Als het kostenplaatje eenmaal bekend is – Vriezen wil er nog niets over zeggen, ook geen raming – wordt het masterplan op de buitenwereld losgelaten. Dan is het zaak om subsidies binnen te slepen, fondsen te werven en het bedrijfsleven warm te maken voor een bijdrage. Vriezen schat dat het zo’n tien jaar duurt voordat Batavialand de poort kan openen. 

Afbeelding: Impressie van Batavialand aan de Lelystadse kust. Met rechts bovenin de scheepswerf en in het midden de Batavia, op de plek waar nu nog een parkeerterrein ligt. Links vooraan het entreegebouw en rechts vooraan het huidige museum. Helemaal rechts in de hoek, in het wit, ligt de huidige Bataviawerf.