Zijlsingel steeds meer een historische haven, met een Zeeuwse klipper en een Overijsselse zeetjalk

De kleinere historische zeilschepen die er liggen afgemeerd, luisteren naar namen als De Zeeland, Bloemboot en De Jonge Grietje. Die vallen op de bocht van het singelwater in het niet bij de veel grotere jongens zoals de Overijsselse zeetjalk De Vrouw Dina en de Zeeuwse klipper Korevaer.

Vrijwel zonder uitzondering zijn het schepen, met de driekleur hoog in de mast, die voor dagtochten en overnachtingen te huren zijn. Maar als ze werkloos aan de kade liggen met het onlangs vernieuwde looppad, vormen ze een fraai decor tussen Zijlpoort en meelfabriek en lijkt een tweede historische haven in de maak als alternatief voor het Galgewater.

Dat is ook precies zoals de gemeente het graag wil hebben. Op datzelfde stuk Zijlsingel lagen tot voor kort ook altijd grote hotel-fietsboten in de zomermaanden, deels afkomstig uit Duitsland en Denemarken. Die vervoerden jonge groepen toeristen of pensionado’s over de binnenwateren, inclusief stapels tweewielers. Die worden gebruikt om, eenmaal aangemeerd, de buurt nader te verkennen.

Die fietsboten zijn nog altijd welkom aan de Zijlsingel, maar eigenlijk is de nieuwe aanlegkade aan de rand van bedrijventerrein De Waard, een kleine kilometer verderop, voor deze vaartuigen bestemd en uitgerust. Mede vanwege de coronacrisis ligt die losplaats er nog verlaten bij, maar de eerste varende groepskazernes zijn na de versoepeling van de vakantieregels onderweg.

Lees het gehele artikel op de bron: Leidsch Dagblad

Foto screenshot Leidsch Dagblad