Nieuws

Ziet Op U Zelven terug in vertrouwde wateren

EOC
FVEN

Vorige maand werd de Ziet Op U Zelven gespot op de Dordtse Kil. De bijna 140 jaar oude tjalk was zodoende even terug in vertrouwde wateren. Ruim honderd jaar geleden was het schip namelijk eigendom van Tobias Boender uit Puttershoek.

Sedert 26 jaar is het schip van Luc Honsia. Deze sympathieke inwoner van Mechelen heeft de Ziet Op U Zelven helemaal gerestaureerd en gaf het schip weer het uiterlijk zoals het in de periode 1910-1923 rondvoer. Het is één van de oudste nog varende zeilschepen in België. Sinds 2014 staat de Ziet Op U Zelven op de monumentenlijst van varende schepen in Vlaanderen. Maar het schip heeft zijn oorsprong in Zuid-Holland. Het werd namelijk in 1884 gebouwd in Alblasserdam. En een aanzienlijk deel van zijn werkzame bestaan bracht het als beurtschip door in de regio Hoeksche Waard, Drechtsteden en ZuidHollandse eilanden.

Riet, suikerbieten en aardappelen
Er is nog een link met de Hoeksche Waard, want in 1912 werd de tjalk gekocht door ene Tobias Boender uit Puttershoek. Die vervoerde er volgens Luc Honsia, die uitgebreid onderzoek heeft gedaan naar de historie van het schip, nog tot 1969 vracht mee. Boender gaf het schip ook de huidige naam.

Het schip voer veel voor het riet- en biezenbedrijf De Geus. Daar fungeerde het ook als moederschip bij het snijden van riet en bies in de Biesbosch en op het Haringvliet. Verder werd in het seizoen suikerbieten en aardappelen gevaren.

Daarnaast werd het tevens gebruikt voor het transport van de gedroogde bies vanuit Puttershoek naar heel Nederland. Ook in Lokeren en in Mechelen loste de Ziet Op U Zelven biezen, voor stoelenfabrikanten. Na 1969 werd het schip door de kunstenaar Ben Hoezen van de sloop gered en weer voorzien van zeilen, masten en zwaarden. Het begon een nieuw leven in de opkomende chartervaart.

Inmiddels zorgt Luc Honsia samen met zijn echtgenote Marjanne alweer ruim een kwart eeuw voor het varend erfgoed. En begin oktober was de Ziet Op U Zelven weer op de rivieren in en rond de Hoeksche Waard te bewonderen, alsof de tijd meer dan een eeuw had stil gestaan.

Lees het gehele artikel op de bron: Binnenvaartkrant pag 27

Het schip heeft een eigen website met volop informatie en foto’s

Ook is er een mini-documentaire gemaakt door Hedwig D’Huyvetter op Youtube, Of kijk hieronder