Zesde editie Koolsail komt eraan: ’Evenement dat mensen verbindt’

Achter de schermen wordt hard gewerkt aan de zesde editie van Koolsail. Het evenement, waar duizenden bezoekers op af komen, wordt gehouden in de derde week van juni. Thema van Koolsail 2020 is ’Verbinding’. Nico Vader en Gijs Schram zien hoe het evenement iedere week meer vorm krijgt.

Nico Vader zit aan tafel als bestuurslid cultureel erfgoed van de stichting Langedijk Waterrijk (SLW). „Koolsail is een succesformule: er komen iedere keer duizenden bezoekers op af”, stelt hij. Gijs Schram is er ook, hij is door de stichting Koolsail gevraagd de publiciteit te verzorgen.

Jubileumboek
Juist dit jaar bestaat de stichting Langedijk Waterrijk 25 jaar. Arie Kaan, historicus met een kloeke staat van dienst, werkt aan het jubileumboek. Als het aan Vader ligt, wordt het nog tijdens de komende Koolsail uitgereikt. Zonder mankeren somt hij enkele van de verdiensten op. „De stichting legde toch het zaadje voor de ontwikkeling van Langedijk Ontwikkelt Met Water. We droegen bij aan het doorvaarbaarheidsplan, legden de wortels voor de bescherming van het Oosterdelgebied en waren betrokken bij de geboorte van Veldzorg in 2005. Daar zijn wij al in 1996 over begonnen.”

Tegenwoordig zet de stichting zich ook in voor de verduurzaming van het varend erfgoed. „Dat willen we graag omarmen. Scheepjes worden 1 op 1 nagemaakt en varen voortaan elektrisch. De vonk is ondertussen ook overgeslagen naar het museum. Zonder bootjes geen veiling”, aldus Vader. Schram wijst op de verhuur door het museum van elektrische koolschuitjes en vertelt dat de open rondvaartboot omgebouwd wordt tot elektrische rondvaartboot.

„Koolsail is een evenement dat mensen met elkaar verbindt”, aldus Schram. „Het is een mooie samenwerking tussen de gemeente, het museum, diverse verenigingen, horeca en ondernemers, veel vrijwilligers en niet te vergeten de vele schippers die met hun historische akkerschuiten en vrachtschepen de historie doen herleven.”

Lees het gehele artikel op de bron: NHD

Foto: Koolsail in 2015