Zeiljacht Askoy II van Jacques Brel erkend als Belgisch Varend Erfgoed

Tijdens een werfbezoek erkende de Vlaamse Minister Diependaele het zeiljacht ‘Askoy II’, beter bekend als ‘de de boot van Jacques Brel’ als beschermd varend erfgoed. Zo’n procedure verloopt in twee fases: eerst een voorlopige bescherming, daarna volgt de definitieve erkenning.

Het jachtschip ondergaat momenteel een uitgebreide restauratie die al meer dan 10 jaar duurt, onder leiding van de broers Wittevrongel, die Brel persoonlijk kenden. Het project kostte tot nu toe al zo’n 800.000 euro.

“De Askoy II is absoluut een imposant zeiljacht. Zowel op vlak van scheepsarchitectuur en de vaareigenschappen van het schip als het unieke verhaal van de ontwerper en eigenaars van de Askoy II. Niemand minder dan Jacques Brel voer met de Askoy II naar de Marquesas eilanden. De tot nu toe uitgevoerde restauratie laat de erfgoedwaarden van het schip zien. Deze schitterende restauratie is de verdienste van de broers Wittevrongel, samen met de vele vrijwilligers die onder aansturing van vakspecialisten een enorm werk hebben verzet. Daarom wil ik ook de procedure starten om de Askoy II te beschermen als varend erfgoed’, aldus minister Matthias Diependaele.

Het 20 meter lange schip is in 1960 gebouwd in opdracht van architect Hugo van Kuyck. In 1974 kocht Brel het schip en ging daarmee voor langere tijd op reis. Nadat Brel het schip in 1979 verkocht is het een aantal keren van eigenaar veranderd. Uiteindelijk is het schip in een zware storm gestrand in Baylis Baeach, Nieuw Zeeland. In 2008 is het wrak van het schip naar België gehaald om gerestaureerd te worden.

Lees het gehele artikel op de bron: Focus WTV