Zeilend vrachtschip voor de Noordzee: Noordzeeklipper Albatros

Gebouwd in 1899 en eigendom van en bestuurd door Johannes Muller tot 1920, was de Albatros aanvankelijk een Noordzeeklipper die opereerde vanuit Zuid-Holland op de Noordzee. Tussen 1920 en 1978 had ze verschillende eigenaren die een motor installeerden. Haar tuigage werd verminderd in de jaren 1960.

In 1980 werd Albatros gekocht door Antonius ‘Ton’ Brouwer. Ze werd van waar ze lag in Kopenhagen naar haar nieuwe huis in Amsterdam gebracht. Daar werd ze opnieuw in gebruik genomen als zeilschip en begon ze opnieuw te opereren op de Noordzee. Van 1987 tot 1996 handelde Albatros regelmatig tussen het VK en Nederland en werd bekend bij Wells-next-the-Sea, waar ze vaak sojabonen loste, ongeveer 100 ton per reis. Ze zou ook maïs, fosfaten en hout vervoeren, regelmatig meer dan 20.000 zeemijl per jaar afleggen en aanleggen in vele havens in heel Noordwest-Europa.

In 1996 stopte het schip met vrachtvervoer. Het was het einde van een 98-jarige carrière als vrachtvervoerder op de Noordzee. Tussen 1997 en 1998 werd ze opnieuw in de vaart genomen als passagiersschip en in 2008 werd ze fulltime restaurant en bar bij Wells-next-the-Sea, waar Ton Brouwer authentieke Hollandse pannenkoeken en andere Nederlandse specialiteiten serveerde.

Onlangs verkocht, ondergaat Albaros momenteel restauratie en een refit in Maldon, Essex door de Marine Heritage Foundation. Bemand door haar nieuwe eigenaren en voormalige eigenaar, trok ze in augustus 2020 naar het zuiden en het schip zal naar verwachting tot 2022 in Maldon blijven.

Hoewel zeilvrachtschepen af ​​en toe de Noordzeehavens aandoen, zijn er sinds de pensionering van Albatros geen speciale zeilvrachtschepen die de historische en belangrijke handelsroutes van de Noordzee bevaren. Het type schip om deze route te exploiteren is echter cruciaal. Noordzeeroutes zouden heel goed bediend worden door kleinere zeilschepen, zoals Albatros, eenvoudig langsgetuigd en met een geringe diepgang. Dergelijke schepen zouden deze route goed kunnen benutten voor vrachtvaart onder zeil.

Lees het gehele artikel op de bron: EcoClipper

Kijk hier voor meer info over de Albatros bij de nieuwe eigenaar Willsofwells