Nieuws

Zeesleper de Elbe viert 60-jarig bestaan met herdruk

EOC
FVEN

De Elbe bestaat dit jaar zestig jaar. Een mooi moment voor een herdruk van het in 2011 uitgebrachte boek over de zeesleper die ooit zonk, maar in de buitenhaven van Maassluis werd gerestaureerd.

De leek kan het zich nauwelijks voorstellen bij het betreden van een van hutten op de Elbe. In een hok van twee bij twee sliepen ooit vier bemanningsleden. Zonder verwarming. Zonder uitzicht op zee. ,,Lekker hoor, een jaartje weg met vier van die gasten met stinksokken in zo’n ruimte die ook nog eens flink paften. In de gevangenis hadden ze het beter”, grapt Luuk Vroombout. Hij is niet alleen bestuurslid van de Stichting Maritieme Collectie Rijnmond, maar zorgde er mede voor dat de Elbe van de sloop werd gered. ,,Het enige dat het personeel had was een bed en een kast.”

,,Maar het is wel de kracht van de Elbe”, stelt voorzitter Koos Karssen, die tijdens reizen dikwijls als matroos in de keuken staat. ,,Onze passagiers mogen overal kijken: van de stuurhut tot aan de machinekamer. Dat vinden mensen machtig en dat is het ook.”

Van woeste zeeën naar rustiger vaarwater. Dat is de ontwikkeling die de Elbe de afgelopen zestig jaar doormaakte. Inmiddels ligt de zeesleper, die ooit zonk, alweer jaren in de buitenhaven van Maassluis. Tientallen vrijwilligers knapten het totaal verwaarloosde schip op. Inmiddels heeft de Elbe 150 reizen gemaakt. Ter ere van haar verjaardag werd een nieuw hoofdstuk aan het boek over de Elbe toegevoegd waarin de weg van restauratie naar exploitatie wordt beschreven.

Dat vernieuwde boek werd onlangs overhandigd aan burgemeester Edo Haan, die het meteen met belangstelling doorbladerde en zich graag liet informeren door de vrijwilligers. ,,De Elbe zit in de haarvaten van de Maassluise samenleving. Dat merk ik keer op keer als ik bij mensen op bezoek ga vanwege hun huwelijksfeest”, vertelt hij.

Lees het gehele artikel op de bron: AD

Of kijk op de site van de Elbe voor meer info

Foto: Zeesleper Elbe