Y zeilen op 3 september

Na een afwezigheid van 2 jaar vind zaterdag 3 september 2022 de 28e editie van het Y zeilen wederom plaats. Het Y zeilen is het jaarlijkse zeil-evenement voor historische bedrijfsvaartuigen c.q. traditionele schepen zoals klippers, tjalken en aken. Het Y zeilen wordt al sinds 1992 georganiseerd door Museumhaven Amsterdam.

Het zeilevenement bestaat uit een zeilwedstrijd op het Markermeer nabij het eiland Pampus. Er wordt een driehoekige wedstrijdbaan uitgezet, die meerdere keren kan worden gezeild. De snelst gezeilde ronde telt mee voor de klassering. Er wordt gevaren volgens het BPR. Vóórop staat echter het plezier in het varen met traditionele schepen.

Voor beginnende zeilers is het Y zeilen een aanmoediging om het zeilen met een historisch schip te proberen of te verbeteren en voor de doorgewinterde zeilers biedt het een mogelijkheid om zich te meten met andere historische schepen.

Programma:

  • Vrijdag 2 september verzamelen de deelnemende schepen aan de Sumatrakade aan het IJ in Amsterdam.
  • Zaterdag 3 september is vanaf 11.30 uur tot 16.00 uur het zeilevenement op het Markermeer. ’s Avonds om 18.30 uur is er een gezamenlijke schippersmaaltijd voor alle deelnemers op het verenigingsschip van de Landelijke Vereniging tot Behoud van Historische Bedrijfsvaartuigen, de Terra Nova.
  • Aansluitend is om 20.30 uur de prijsuitreiking van de felbegeerde Y bel en de overige prijzen.

Schrijf je nu in voor deelname via deze link

Meer over de geschiedenis van het IJ zeilen vind je hier

Mocht je desondanks meer informatie wensen, neem dan contact ons dan op: yzeilen@museumhavenamsterdam.nl We zien je inschrijving graag tegemoet!

Afbeelding: Yzeilen in 2015, foto Hajo Olij van de Fotoboot