Archeologie, Musea en Behoud

Wrak bij Vlissingen lijkt waardevol reliek

FVEN
EOC

De ‘schatgravers’ krijgen gelijk van de wetenschappers: het scheepswrak op het strand bij de Vlissingse Oranjemolen is een interessante en belangwekkende vondst. Dat schrijven de onderzoekers van ADC-ArcheoProjecten in hun rapport. Waarschijnlijk is het een Frans schip, een overblijfsel van het roerige einde van de Engelse invasie in december 1809.

Maar wat Vlissingen nu moet met het wrak, is de vraag. Bewaar het maar waar het ligt en zet er een mooi bord bij, adviseren de archeologen. Kersvers wethouder cultuur Rens Reijnierse moet het allemaal nog bestuderen. Want hoe bescherm je een archeologische vindplaats die voor iedereen toegankelijk is?

In maart dit jaar kwam bij zeer laag tij en aanhoudend aflandige wind een stuk van een achterschip boven op het stenige strandje bij de Oranjemolen. Het wrak was bekend, het dook eerder op bij extreem laag water in 2014 en in 2007. Toen werd het wrak verkend door de Walcherse Archeologische Dienst (WAD), maar die zag er een alledaagse hoogaars in. De WAD is op het verkeerde been gezet, denken de archeologen van ACD nu. Er liggen aan de waterlijn houten resten, waarschijnlijk van Duitse strandobstakels uit 1944, en resten van een rijshoofd waardoor het de Walcherse archeoloog Bernard Meijlink leek alsof het schip in stukken lag.

Het gaat om een tweemaster kustvaarder uit de achttiende eeuw, waarschijnlijk buitenlands. Het schip is 22,5 lang en tot zeven meter breed.Het eikenhout van de spanten gaf niet genoeg jaarringen prijs voor datering. Het voorschip ligt verborgen in het vrij steil oplopende strandje onderaan de zestiende-eeuwse Muur van Altena. In de muur van de Oranjemolen steekt een kanonskogel, een van de velen die de Engelsen afvuurden op het Oranjebolwerk. Even verderop ligt nog een wrak van die andere Engelse invasie, in 1944, een landingsvaartuig op zijn kop. Alles bij elkaar een unieke plek voor de beleving van geschiedenis, vindt ADC. In augustus beraadt het college van Vlissingen zich op wat te doen.

Lees het gehele artikel op de bron: de PZC via blendle (€ 0,39)

Afbeelding: De Oranjemolen en het strandje bij de Muur van Altena, getekend door Willem Anthonie van Deventer in 1854. Rechts de contouren van het wrak dat begin dit jaar precies zo naar boven kwam. Het zou in 1809 door de Engelsen tot zinken zijn gebracht. Gemeentearchief Vlissingen