Nieuws

Woonschepen moeten wijken voor ringslangen: “We worden geacht in lucht op te lossen”

EOC
FVEN

Nicolai Visser, die al ruim dertig jaar op een luxe motor woont aan de Diemerzeedijk in Oost, moet van de gemeente per april volgend jaar daar zijn vertrokken. Zijn twee woonschepen verstoren volgens het stadsdeel de ecologie bij de oeverstrook, waardoor beschermde diersoorten zich niet optimaal kunnen ontwikkelen. “We worden geacht in lucht op te lossen”, aldus Visser.

De woonschepen liggen volgens Visser sinds 1978 aan de oever op de Diemerzeedijk. Hij woont er inmiddels ruim dertig jaar, maar kreeg zo’n tien jaar geleden van de gemeente te horen dat hij daar weg moet. Na jarenlang procederen heeft hij nu te horen gekregen dat zijn tuintje dit najaar moet worden verwijderd en dat zijn twee woonboten per april volgend jaar echt moeten zijn verplaatst.

“Onze grootste angstdroom is dat we zo meteen zonder adres geen recht meer hebben op wat voor hulp dan ook”, legt hij uit. “Zonder adres ben je een zwerver. We hebben twee bedrijven aan huis, zonder adres kan je geen bedrijf meer voeren. Wij worden maar geacht in lucht op te lossen en gewoon maar te verdwijnen, en dan naar wat? De gemeente geeft aan: het is jullie probleem.”

Alternatieve ligplaats
Het stadsdeel zegt de laatste jaren actief bezig te zijn geweest met het bieden van een alternatieve ligplaats met een financiële compensatie. Visser zegt niet op het aanbod te zijn ingegaan, omdat daarmee zijn maandlasten naar eigen zeggen structureel met 600 procent zouden worden verhoogd. Visser: “Ik heb heb het idee dat we een strohalm krijgen aangereikt die elke keer te kort is om te pakken, waardoor we alsnog verzuipen.”

De woonschepen krijgen geen omgevingsvergunning, omdat de bebouwing op de oever in strijd is met de bestemming ‘groen’ van het bestemmingsplan dat in 2014 van kracht werd. Om dieren zoals de ringslang en de waterspitsmuis meer ruimte te geven, start de gemeente dit najaar met het vrijmaken van de oevers waar de woonschepen liggen.

“Wij liggen met onze schepen best wel ver van de oevers vandaan, dus je zou zeggen dat de flora en fauna en de natuur uitstekend in staat is om aan land te gaan. Zonder tussenkomst van ons, want wij liggen vier meter van de kant”, aldus Visser. Het steekt hem dat er iets verderop op de dijk wel vergunningen zijn afgegeven voor de bouw van een villa, een paviljoen en een manege.

Lees het gehele artikel met video op de bron: AT5