Woon-/atelierschip De Zwerver naar Museumwerf Vreeswijk

Op zaterdag 30 oktober in de ochtend arriveert een oude bekende bij Museumwerf Vreeswijk. Het is woon-/atelierschip De Zwerver van kunstenaar Nieuwenkamp! Het schip gaat naar de werf voor groot onderhoud. De Museumwerf is blij met de komst van dit legendarische schip met het bijzondere, originele oudhollandse interieur. 

Werfbeurt
Aanvankelijk vertrok De Zwerver naar de Edamse Scheepswerf Groot voor groot onderhoud. Edam was geen willekeurig gekozen bestemming. Vanuit vertrekpunt Naarden is Edam over water goed bereikbaar. Maar belangrijker was dat het stadje ooit ‘s Zwervers thuishaven was. Veelzijdig kunstenaar Wijnand Otto Jan Nieuwenkamp (1874-1950) was er geliefd nadat hij Edam begin twintigste eeuw op tekeningen en etsen had vereeuwigd. Hij ging er uiteindelijk wonen en liet de stad een rijke erfenis na. 

Het bijzondere interieur van de Zwerver

Naar de Museumwerf
De Zwerver werd door de Edamse bevolking met groot enthousiasme ontvangen. In de planning was genoeg tijd ingeruimd voor een bezoek aan het atelierschip. Er vonden rondleidingen plaats en een lezing over Nieuwenkamp en zijn schip.

Naarmate de Edamse werfbaas De Zwerver beter leerde kennen, groeide zijn twijfel over de veiligheid van het schip op zijn helling. Omdat hij bang was het kwetsbare interieur te beschadigen, blies hij de werfbeurt ter elfder ure af. De vraag rees waar De Zwerver dan op korte termijn naar toe zou kunnen. 

Museumwerf Vreeswijk bood uitkomst. Het toeval wil dat op de helling binnenkort een plek vrijkomt zodat De Zwerver daar direct naartoe kan. IJs en weder dienende, arriveert het atelierschip bij de Museumwerf op zaterdagochtend 30 oktober. Op 1 november wordt het schip op de helling getrokken.

Omdat De Zwerver bijzonder cultuurhistorisch erfgoed is, toont de Museumwerf dit graag aan het publiek. De intentie is dan ook om rondleidingen te organiseren. Wanneer die gelegenheid zich voordoet, is echter nog onbekend. Houdt u daarom onze website en de sociale media in de gaten.

Foto: de Zwerver nog in Edam, © WvD