Wonen op historische boot, midden in een woonwijk

Hoe mooi is het om omringd door water, maar toch in de binnenstad van Harderwijk, op een historisch schip te wonen? Het kan waarschijnlijk over een paar jaar in de havens van het Waterfront.

Bij Lelyhaven en Vissershaven is straks plek voor historische schepen waarop gewoond mag worden. Dat staat in het nieuwe gemeentelijke beleid Historische Schepen.

Het historische schip moet wel aan een aantal eisen voldoen. Zo moet het schip staan ingeschreven in het register van de Federatie Varend Erfgoed Nederland. Het schip moet oorspronkelijk ontworpen en gebouwd zijn om mee te varen, is meer dan vijftig jaar geleden te water gelaten en heeft een ligplaats in Nederland of vaart onder Nederlandse vlag. Ook moet het scheepstype meer dan vijftig jaar geleden beeldbepalend zijn geweest op de Nederlandse wateren of typerend binnen de ontwikkeling van de Nederlandse scheepsbouw.

Voldoet het schip aan al die eisen? Dan moet het ook goed onderhouden zijn en mooi om naar te kijken. Of, zoals het beleid zegt: ‘het schip is vrij van roest, het schilderwerk van het schip verkeert in goede staat en het houtwerk van het schip is beschermd tegen weersinvloeden met bijvoorbeeld lak of olie.’ Hoe duur het zal zijn om aan de kade, in een binnenstad te wonen, is nog niet duidelijk. De tarieven moeten nog worden vastgesteld.

Lees het gehele artikel op de bron: Harderwijkse zaken

RVEN
EOC