Witte Swaen voor het eerst voor een proefvaart op het Wad

Voor het eerste verlaat de Witte Swaen de haven van Harlingen. Er wordt al meer dan tien jaar aan de replica van het schip van Willem Barentsz uit 1596 gewerkt, maar nu zal het voor zijn overwintering een testvaart op het Wad maken.

De bedoeling is dat het schip in het Kimstergat een aantal vaarproeven doet om de scheepsvorm te testen. “Dan kijken we hoe de vorm van de romp en het roer zich tot elkaar verhouden. Wil het een rondje draaien? Lukt over bakboord even goed als over stuurboord?”, zegt Paul Meijering.

Speciale toestemming
Volgens Meijering is de Witte Swaen er klaar voor. “Er is al een sleepboot, de KNRM gaat ons begeleiden. We gaan van het Dok naar de winterslaapplaats in de Noorderhaven. Maar voordat we daar naartoe gaan, varen we even de haven uit om het Wad op te gaan. We hebben tijdelijk toestemming van Verkeer en Waterstaat om te kijken wat het schip doet.”

Spannend
Normaal gesproken vaart het schip maar zo’n 300 meter, dan de zomer- naar de winterligplaats. “Maar nu gaan we echt een paar mijl het ruime sop op. Het is voor ons heel spannend, want er zitten al 30.000 werkuren in voor onze vrijwilligers.” Na de oefentocht komt de Witte Swaen in de buurt van het stadhuis te liggen, voor de winter.

Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland

Afbeelding: KNRM Harlingen op Facebook

Bekijk ook de foto’s van Ynze Braaksma op Facebook