Winter Welvaart in Groningen van 16 t/m 18 december

In 2022 staat de programmering van Winter Welvaart in Groningen in het teken van ‘de A’; het water waarin WinterWelVaart zich al meer dan 15 jaar afspeelt. Middenin het historische centrum van Groningen. Een flink aantal sfeervol verlichte, historische schepen meert aan in het mooiste stukje binnenstad; de kades van de Hoge, Lage en Kleine der A. Aan boord van de historische schepen, in Museum aan de A (opvolger van het Noordelijk Scheepvaartmuseum) en in de Akerk kun je je een weekend lang onderdompelen in muziek, theater, poëzie, spoken word en andere performances.

Het A-kwartier: misschien wel het mooiste stukje stad. De oude pakhuizen langs het water doen denken aan de bedrijvigheid van vroeger. Al struinend langs de kades, kom je langs maar liefst 28 rijksmonumenten en 11 gemeentelijke monumenten. Alsof je een schilderij in stapt. Het oudste havenkwartier van de stad stond lange tijd in directe verbinding met de zee. De Groningers bouwden een hoge kade, de Hoge der A, voor laden en lossen tijdens vloed. Aan de andere kant van het diep kwam een lage kade voor tijdens eb, de Lage der A. Zo kon het handelen onafgebroken doorgaan.

In de dagen vlak voor kerst is het hier extra gezellig. Dan vormen de Hoge-, Kleine- en Lage der A het decor van WinterWelvaart. De schepen, de Akerk en Museum aan de A (Voormalig Noordelijk Scheepvaartmuseum) zijn een weekend lang een podium voor theater, muziek, poëzie, lezingen en workshops. Allemaal in het thema ‘trots op de Groninger A’s’. Van theater op het water tot bijzondere rondleidingen en muziek in de Akerk. Laat je verrassen door een divers programma waarin lokaal talent centraal staat. Dit jaar werken wij samen met o.a. het kunstproject Roemte, een speciaal programma in de Akerk & een duik in de geschiedenis in Museum aan de A

Kijk hier voor meer info

Foto: Winterwelvaart