WinGPS geschikt voor Rijnvaart in Duitsland

Stentec komt met een speciale versie van het WinGPS navigatieprogramma voor de (beroeps) binnenvaart; WinGPS Inland. Deze ondersteunt naast de eigen DKW-kaarten ook officiële ENC-kaarten. Hiermee wordt voldaan aan de Duitse wet waarin het voor grote schepen en de beroepsvaart verplicht is gesteld om iENC op de Duitse hoofdvaarwegen te gebruiken.

Inland Electronic Navigation Charts ook wel iENC of Inland ENC genoemd zijn door de overheid gemaakte vectorkaarten van de grotere doorgaande vaarwegen. Conform Europese afspraken worden deze in Nederland door Rijkswaterstaat gemaakt en zijn gratis beschikbaar. Zo ook in de andere Europese landen met binnenwateren; van Rotterdam tot aan de Zwarte Zee en van Noord-Duitsland tot Zuid-Frankrijk.

Programma’s als PC Navigo, WinGPS en ook het gratis OpenCPN kunnen deze vectorkaarten lezen.

Gratis klinkt goed. De vectorkaarten bevatten alle belangrijke informatie, maar tonen die informatie toch minder fraai als op sommige papieren of digitale raster kaarten. Zo staat iédere paal van een haven op de kaart, maar niet de diepte. De iENC zijn wat betreft kaartbeeld te vergelijken met kaarten zoals op sommige kaartplotters getoond. En alleen beschikbaar voor de vaarwegen waar de beroepsvaart gebruik van maakt én die om die reden in beheer zijn bij Rijkswaterstaat. Kleinere wateren die ook relevant zijn voor de pleziervaart staan er dus niet op. Juist Nederland kent veel van die kleine wateren die het varen in Nederland zo leuk maken.
Lees het gehele artikel op de bron: Vaarwijzer nieuwsbrief