Wind in de Zeilen: een expositie in een bijzondere tijd

Het Zeeuws maritiem muZEEum te Vlissingen heeft zes 17e-eeuwse schilderijen uit de beroemde Inder Riedencollectie verworven. Deze prachtige maritieme schilderijen gaan een belangrijke rol spelen in de toekomstige nieuwe vaste presentatie van het muZEEum. Maar we geven ze eerst de volle aandacht in een nieuwe expositie. Dat was het plan, maar toen kwam de lockdown; de musea moesten sluiten. Toch gingen de voorbereidingen verder. Begin juli ging de tentoonstelling open, incompleet. Twee schilderijen zijn de grens nog niet over. Een verslag.

De collectie Inder Rieden
Kunstverzamelaar Anthony Inder Rieden heeft veertig jaar lang een grote collectie zeegezichten verzameld. Dit resulteerde in de grootste privécollectie maritieme werken van Nederlandse en Vlaamse meesters, bijna zeventig schilderijen in totaal. De verzameling kent grote namen als Vroom, Van de Velde en Porcellis, maar ook minder bekende kunstenaars. De collectie toont een breed beeld van allerlei stijlen, technieken, thema’s en specialiteiten van de 17e-eeuwse zeeschilderkunst.

En wat kies je dan?
Wat waren we trots in het najaar van 2019. Zes fraaie schilderijen uit de collectie Inder Rieden komen voor langere tijd in bruikleen naar het muZEEum. Dit werd mogelijk dankzij bemiddeling van goede contacten en natuurlijk de generositeit van verzamelaar Anthony Inder Rieden zelf. Een buitenkans voor het muZEEum! We hebben gekozen voor de werken van Bellevois, Van Eertveld, Bol, Beerstraten en Goderis . Omdat ze een relatie met Zeeland hebben. En omdat ze een belangrijke rol gaan spelen in het verhaal dat de basis wordt voor de toekomstige nieuwe presentatie van het muZEEum. Kern van het verhaal achter deze vernieuwing wordt de zeereis, gezien vanuit de persoonlijke ervaringen van zeevaarders.

Lees het gehele artikel op de bron: Maritiem Portal

Afbeelding: Jan Abrahamsz. Beerstraten – Een fluit op de Westerschelde voor Vlissingen (ca 1660) (collectie Inder Rieden – Zeeuws maritiem muZEEum)