Nieuws

Wim Pijbes strijdt voor behoud (maritiem) cultureel erfgoed in Rotterdam

FVEN
EOC

Daadkracht en visie, dat is wat de gemeente volgens directeur Wim Pijbes van Stichting Droom en Daad meer mag laten zien voor behoud van het (maritiem) cultureel erfgoed. “Rotterdam moet vaart maken met grote projecten die de stad wereldwijd op de kaart kunnen zetten. Anders gaan andere steden er met de buit van door.”

Hij zei dit in aanloop naar de Open Monumentendagen die het afgelopen weekeinde plaats vonden. Droom en Daad neemt met twee projecten deel aan dit landelijke evenement. Het publiek kan een rondleiding krijgen in Fenixloods II op Katendrecht, waar de stichting het Landverhuizers-museum wil vestigen. Ook het voormalige RDM Veerhuis in Schiemond is voor het eerst open voor publiek. De bedoeling is dat hier een schrijvershuis komt.

Op- en overslagloods uit 1923
De transformatie van Fenixloods II is anderhalf jaar geleden gestart. De zuid- en oostgevel van de voormalige op-en overslagloods uit 1923 zijn inmiddels in oude luister hersteld. De ramen zijn vervangen, de schuifdeuren en karakteristieke kozijnen zijn in de originele kleur groen geschilderd. Ook de muren zijn schoongespoten en weer strak opgetrokken. “Het was een hels karwei, maar alles is vernieuwd. Kwalitatief en op zo’n manier dat we de oude uitstraling van het monument hebben weten te behouden,” constateert Pijbes tevreden.

De steigers van de 127 meter lange gevel aan het Deliplein zijn weggehaald. Een schilder legt de laatste hand aan de kozijnen op de kopse kant bij de Rijnhavenbrug. Het contrast is groot ten opzichte van de vuile gevel aan de rivierkant, waar het restauratiewerk nog moet starten. Binnen valt vooral de grootte van het gebouw op, nu het helemaal leeg is.

Het is een enorme open ruimte, met ‘een woud aan dikke betonnen kolommen’, zoals Pijbes het omschrijft. “Ooit was dit de grootste loods ter wereld. Je kunt het je nu bijna niet meer voorstellen, maar dit complex liep tot aan de kades. Het was een langgerekt pakhuis, ontworpen door architect C.N. Van Goor. Na een brand in 1950 is het opgedeeld in drie delen: Fenixloods I (met woningen), deze Fenixloods II en veevoeder Provimi.”

Landverhuizers
Na de grootscheepse restauratie wordt hier vanaf 2024 het verhaal verteld van de landverhuizers, die vanaf de kades op Katendrecht de Nieuwe Wereld introkken. Het museum komt op de eerste etage. De begane grond krijgt culturele voorzieningen, horeca en creatieve bedrijven.

Pijbes coördineert niet alleen de verbouwing, maar is ook druk bezig met de werving van de collectie die straks te zien zal zijn in het museum. (Hedendaagse) kunst, fotografie en historische objecten brengen straks het landverhuizersverleden vanuit Rotterdams perspectief tot leven.

Lees het gehele artikel op de bron: Rijnmond

Afbeelding: Toekomstbeeld Fenixloods II | Foto: Stichting Droom en Daad