Nieuws

Willemsoord wordt zo een doorsnee volgebouwde plek

FVEN
EOC

Wij blijven in Den Helder straks zitten met een plek waar evenementen nauwelijks nog kunnen, een parkeerprobleem en waar het nautische karakter om zeep geholpen is.

Afgelopen week was er veel te doen over het reanimeren van een eerder tamelijk omstreden plan om een acht verdiepingen hoog hotel met daarbij appartementen en drie extra horecavoorzieningen op Willemsoord te bouwen. Zeestad heeft hiervoor al een ontwikkelaar gevonden, maar er is nog geen zicht op een exploitant. Grotere hotelketens hebben in elk geval geen interesse, aldus de ontwikkelaar.

Nautisch karakter
Willemsoord heeft sinds veertien jaar de functie van open (bruisend) stadsdeel dat gekenmerkt wordt door haar nautische karakter. Dat karakter komt tot uiting door haar kenmerkende monumentale gebouwen, varende monumenten en nautische activiteiten. Als beschermd stadsgezicht moest Willemsoord bovenal een prettig verblijfsgebied zijn met ruime open pleinen en zichtlijnen in een nautische setting dat ook uitstekend geschikt is als evenementenlocatie.

Het huidige plan is daarmee een aantasting van Willemsoord voor wat betreft het nautische karakter en de haven gerelateerde werkgelegenheid. Het zal door een stadhuis en het volplempen van het middenterrein van Willemsoord-zuid nauwelijks nog geschikt zijn als evenemententerrein. De gestapelde functies geven ook veel druk op de parkeerplekken waarvan er ook nog eens flink wat verdwijnen door dit onzalige idee.

’Nog te zoeken’
De hotelsector, momenteel zwaar aangeslagen door de coronaeffecten, investeert nu juist anticyclisch om straks klaar te zijn voor het post-coronatijdperk. Dit plan en vooral de steun van de coalitiepartijen is dan ook een mes in de rug van deze hardwerkende Helderse ondernemers. College en de coalitiepartijen kiezen, in deze barre tijden voor ondernemers, bijzonder genoeg niet voor de eigen ondernemers, maar liever voor een ’nog te zoeken’ hotelexploitant.

Het zoeken van die exploitant wordt overigens nog lastig. Broekmeulen, ex-directeur Willemsoord, heeft dit vijf jaar zonder succes geprobeerd, omdat hotelketens zelf namelijk wél gedegen marktonderzoek doen.

Om het toerisme in de stad en op Willemsoord te versterken was het juist beter geweest als de vele tonnen gemeenschapsgeld aan vooronderzoek, rapporten en architectkosten die door Zeestad aan de ’Kleine Werf’ zijn besteed waren uitgegeven om bijvoorbeeld de sfeer en het nautische karakter verder te versterken.

Lees het gehele artikel van gastschrijver Hans Boskeljon (oud-wethouder voor de PvdA in Den Helder) op de bron: NHD, alleen voor abonnees

Afbeelding: het 8 verdiepingen hoge hotel is gepland op het parkeerterrein direct voor dok 2, © WvD