Willem Eerland met schepen in IJmuiden

Sinds 14 februari kan je de expositie ‘Willem Eerland met schepen in IJmuiden’ bezoeken in het Zee- en Havenmuseum in IJmuiden. De expositie werd geopend door Mw. Josien Damen ( echtgenoot van Dhr. Kommer Damen van het familiebedrijf Damen Shipyards Group in Gorinchem )

De ( verkoop-) expositie is voor liefhebbers van maritieme schilderkunst een absolute aanrader. Het is een bijzondere expositie omdat het dertig jaar geleden is dat Willem Eerland zijn eerste solo-expositie had.

Nu, dertig jaar na zijn eerste solo-expositie in het Visserijmuseum van Katwijk aan Zee heeft Willem Eerland wederom een solo-expositie, deze keer in het Zee- en Havenmuseum in IJmuiden. In de dertig tussenliggende jaren heeft hij slechts een paar keer zijn schilderijen getoond. Alleen in 1992 heeft hij een expositie gehad in het Scheepvaartmuseum in het Deense Troense en in 1995 in het Visserijmuseum van Vlaardingen. Die laatste werd geopend door zijn idool Peter Gilmore, die als James Onedin, hoofdrolspeler was in de Onedin Line. Wel was Willem jarenlang zgn. core artist in The Maritime gallery at Mystic Seaport en hing zijn werk bij de befaamde J. Russell Jinishian Gallery in Fairfield CT.

Willem is nu gepensioneerd, maar was de laatste 17 jaren van zijn arbeidzame leven directeur van de Veerdienst in Schoonhoven. Na zijn pensionering werd hij aangesteld als projectleider bij de bouw van een nieuwe veerpont, waar zijn expertise uitstekend van pas kwam. Hoewel hij al die tijd is blijven schilderen, kreeg hij na zijn pensionering weer tijd om aan een nieuwe expositie te werken. Hij zegt er trots op te zijn dat uitgerekend het Zee- en Havenmuseum in IJmuiden hem daar het platform voor geeft en dat Mw. Damen deze wilde openen.

In deze expositie worden circa 40 werken geëxposeerd. Sloepen, sleepboten, reddingsboten, werkende zeilvaart en passagiersschepen. Alles prachtig weergegeven in zowel aquarel als olieverf. Deze tentoonstelling is te zien tot medio juni. Daarna wordt de expositie omgebouwd en aangevuld tot een expositie gericht op SAIL 2020.

Het museum is regulier geopend op zaterdag-, zondag- en woensdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. In de schoolvakanties is het museum alle middagen geopend, behalve maandagmiddag. De museumkaart is geldig.

Kijk hier voor meer info

RVEN
EOC