Nieuws

Wijnschip ‘West Aleta’ verging honderd jaar geleden bij Terschelling

EOC
FVEN

Vechtpartijen, dronkenschap en nieuwe, succesvolle ondernemingen. De scheepsramp met het Amerikaanse vrachtschip West Aleta maakte honderd jaar geleden veel los op Terschelling, én daarbuiten.

Talloze schepen vergingen voor de kust van de Waddeneilanden, elk met een eigen verhaal. Dat geldt ook voor de West Aleta, die zonk op 12 april 1920 op haar eerste reis. Dat het verhaal van het vrachtschip zo bekend bleef, had alles te maken met de kostbare vracht aan boord, zegt Hille van Dieren van het Wrakkenmuseum in Formerum.

Het Amerikaanse schip moet zeker 15.000 vaten wijn hebben vervoerd. Een deel van die wijn spoelde aan op Terschelling, Vlieland en Ameland en een deel werd door bergers uit het schip gehaald. ,,Het hele dorp liep uit. Op het strand werden gaten in die vaten geboord. Was het zoete, witte wijn, dan werd dat daar opgedronken uit de klomp of de hoed. De zure, rode wijn liet men weglopen.”

Van Dieren weet veel van het vergaan van de West Aleta. Zo’n veertig jaar terug bracht hij In storm en mijnenvelduit, een boek over de reddingsboot die het schip te hulp schoot: de Brandaris I. Het Amerikaanse schip kwam daarin voor.

Scheepskat
De West Aleta werd in 1919 gebouwd in San Francisco en was op weg naar Hamburg met naast de lading wijn nog balen rijst, haring, balken, soja-olie en spiritus. Bij West-Terschelling kwam het door een zware storm in de problemen. ,,Het schip raakte aan de grond. Er werden vuurpijlen afgeschoten door de bemanning, dat is gezien en de Brandaris is er op af gegaan.” Alle opvarenden – 42 mannen en een scheepskat – brachten het er levend vanaf. ,,De kat heeft daarna nog wat jaren zijn best gedaan hier op Terschelling.” Vlak na de redding van de bemanning brak het schip in twee stukken.

De berging van de lading uit het wrak ging moeilijk en nam al met al een jaar in beslag, zegt Van Dieren. De eigenaar had een contract afgesloten met een bergingsmaatschappij, maar uiteindelijk werkten talloze kleinere schepen van de eilanden mee.

Lees het gehele artikel op de bron: Friesch Dagblad