Wie helpt je bij pech onderweg?

Voor pechhulp op het water is niet langer de KNRM de enige hulpverlener. Je kan het vergelijken met de situatie op de weg: bij nood bel je 112 en vij pech een wegenwacht. Er is sprake van niet-spoedeisende situaties als de omstandigheden niet zorgen voor acuut gevaar voor mens, dier of natuur. Denk hierbij bijvoorbeeld aan motorpech of als er een sleepje naar de haven nodig is. Bij twijfel of bij gevaar dien je altijd de Kustwacht te alarmeren via 0900 – 0111 of VHF-kanaal 16. De Kustwacht bepaalt dan of de hulpvraag spoedeisend (Search And Rescue) is. Is dat het niet, dan wordt de hulpvrager verzocht om zelf contact op te nemen met een hulpverlener. De Kustwacht kan ook, indien je hier toestemming voor geeft, je contactgegevens doorgeven aan een hulpverlener.

De kustwacht heeft een lijst van maritieme dienstverleners. Deze lijst kan je uitprinten en aan boord leggen voor het geval dat je geen internet verbinding hebt. Hieronder staat een link naar deze pdf-lijst

Je kan natuurlijk ook direct de KNRM benaderen. De hulpvrager kan zelf de KNRM bellen of via de KNRM Helpt-app assistentie aanvragen. Daarin kan je zelf al onderscheid maken tussen nood, spoed of geen spoed. Dan maakt de KNRM afspraken over het tijdstip en de aard van de hulpverlening, door de KNRM of een andere hulpverlener.

Bekijk hier de lijst van maritiem Hulpverleners