Nieuws

Werf van Hakvoort in Monnickendam na 100 jaar ‘Koninklijke Hakvoort’

FVEN
EOC

In 1919 startte Albert Hakvoort een werf met de aankoop van verschillende kavels, een magazijn en een scala aan scheepsbouwmaterieel in Monnickendam. Albert kwam uit Urk en nam ook klanten uit Urk mee naar de werf. Honderd jaar later kreeg de werf het predikaat ‘Koninklijke’. De werf bouwde in het begin botters en andere houten vissersschepen. In 1946 schakelde ze over van hout- op staalbouw. Na verloop van tijd werden de schepen steeds groter en de werf bouwde een nieuwe scheepshelling om reparatie en constructie van grotere, zwaardere vissersschepen mogelijk te maken, zoals verschillende trawlers van de Urker vloot.

In 1955 sloeg het noodlot toe toen een brand de twee loodsen op de werf en de aangrenzende huizen verwoestte. Dit was een financiële ramp voor het bedrijf, dat niet verzekerd was om religieuze redenen. Het doorzettings-vermogen van het gezin werd beloond, Hakvoort kreeg een uitstekende reputatie voor het bouwen van stalen visserij trawlers, waarvan er tussen 1959 en 1980 zo’n 70 werden voltooid.

De Striker

De concurrentie nam eind jaren 70 toe en de vraag nam af, waardoor de prijzen onder druk kwamen en de bouw van trawlers onrendabel werd. Een belangrijk moment in de geschiedenis was de order van een klant in Florida voor een 70 ft sportvisjacht. Dit snelle aluminium jacht markeerde het begin van de verschuiving van de werf van vissersboten naar plezierjachten. Uiteindelijk bouwde de werf 15 jachten in de Striker-serie, allemaal voor Amerikaanse klanten. De nieuwe koers was een succes en de reputatie van Hakvoort groeide.

De keus voor meer luxe jachten zorgde voor een goede positie in een moeilijke jachtbouwmarkt. Het eerste grote jacht dat door de werf werd gebouwd, was de Tonga van 31,5 meter voor een Amerikaanse klant. Dit werd onmiddellijk gevolgd door een 38 meter lang aluminium jacht genaamd Lady Alice, in opdracht via een Amerikaanse makelaar die onder de indruk was van de vaardigheid van de werf in Monnickendam. Meer bestellingen volgden, resulterend in een constante stroom van steeds grotere en luxere jachten.

Albert Hakvoort Senior, kleinzoon van de oprichter van de Hakvoort werf

De kredietcrisis die in 2008 vanuit de VS overkwam, had grote gevolgen voor Europese werven, en Hakvoort zag al snel dat bestellingen werden geannuleerd. Maar de markt voor grotere jachten rond de 60 meter bleef relatief stabiel, zodat Hakvoort besloot haar grote hal uit te breiden tot 66 meter in 2011. Het was meteen een succes, de werf kreeg de opdracht om een ​​jacht van 49 meter te renoveren, al snel gevolgd door de bouw van een 61 meter en een 64- meter jacht voor Russische klanten. Nog steeds kan je de Russische versie van de website van Hakvoort bezoeken.

Hakvoort had de wind in de zeilen toen de Russische markt in 2014 instortte door sancties van de EU. De Russische klanten van de werf gingen failliet en opdrachten vielen weg. Van 2007 tot 2015 heeft de werf echter slechts vijf jachten te water gelaten, veel minder dan de twee schepen die daarvoor per jaar te water werden gelaten.
Tijdens de Russische crisis namen in 2014 Albert en Klaas Jr. Hakvoort, de vierde generatie het bedrijf over van hun vader. Ze gingen op dezelfde weg verder met een even sterkere focus op luxe jachten.

Kijk hier voor een interessante video over 100 jaar Hakvoort

Kijk hier voor meer info over Royal Hakvoort