Archeologie, Musea en Behoud

Weer een topstuk uit Texels wrak

FVEN
EOC

Naast de al eerder onthulde zijden jurk en andere textiele objecten die in 2016 het wereldnieuws haalden, zijn er in het voor de kust van Texel opgedoken 17e-eeuwse ’Palmhoutwrak’ nog ruim duizend andere vondsten gedaan. Een vergulde zilveren pronkbeker, die donderdag in het Rijksmuseum werd onthuld, spant de kroon.

Gedeputeerde Jack van der Hoek van de provincie Noord-Holland toonde de in het diepste geheim gerestaureerde pronkbeker voor het eerst aan de wereld. Volgens hem laat deze vondst zien dat het zeventiende-eeuwse schip, dat nog steeds op de bodem van de Waddenzee ligt, een ongekende rijkdom aan archeologische vondsten heeft opgeleverd.

De zilveren pronkbeker is, naast de eerder onthulde jurk, één van de topstukken uit het wrak. Vermoedelijk is deze rond het einde van de zestiende eeuw in Neurenberg (Duitsland) gemaakt. De beker is versierd met florale patronen, vazen en ornamenten. Op de deksel staat een sculptuur van de Romeinse oorlogsgod Mars.

De pronkbeker is vanaf zaterdag tot september te zien in Museum Kaap Skil op Texel.

Straatvaarder
Volgens Henk den Heijer, emeritus hoogleraar maritieme geschiedenis aan de Universiteit Leiden, was het schip een Straatvaarder. Dit waren schepen die voeren door de Straat van Gibraltar naar bestemmingen in het Middellandse Zeegebied.

,,Bij de maritieme geschiedenis in de Gouden Eeuw denkt iedereen altijd aan de overzeese handel, de VOC en de WIC, maar de handel binnen Europa was veel belangrijker voor Nederland.’’

Omdat er in het Middellandse Zeegebied veel gevaren waren (kapers en handelsconflicten met Fransen en Engelsen), vertrokken er gewapende konvooien vanaf de Rede van Texel. Het idee is dat het schip dat nu bekend staat als het Palmhoutwrak rond 1650 tijdens een storm is gezonken. De naam van het schip en de datum van de ondergang zijn nog altijd niet bekend.

In 2022 wordt een grote tentoonstelling verwacht in het Museum Kaap Skil. Tot die tijd gaat het onderzoek naar de vondsten verder.