Watergeuzenschip uit het water getild voor nieuw leven aan de wal

VLISSINGEN – het watergeuzenschip Nummer 70 ligt op het droge, op de landtong net achter de loods van Stichting Behoud Hoogaars in Vlissingen. Na 23 jaar in het water te hebben gelegen aan de Visserijkade in de Tweede Binnenhaven verhuisde het clubhuis van Scouting De Watergeuzen vorige week donderdag naar een plek een paar honderd meter verderop. De Nummer 70 werd van zijn oude ligplaats naar het kanaal gesleept en daar met drie enorme hijskranen uit het water getakeld.

Nieuwe levensfase
Nummer 70 lag vrijdag op zijn nieuwe stek ligt, achter de loods van Stichting Behoud Hoogaars en naast de voormalige gevechtsbunker (type R604) van Stichting Festung Walcheren. De voorzitter is beretrots dat de Nummer 70 in de ouderdom van 93 jaar weer aan een nieuwe levensfase begint. Nummer 70 is in 1928 gebouwd als binnenvaartschip, type Kempenaar.

Het vaartuig werd elf jaar later door het ministerie van Defensie gekocht en deed in de oorlog dienst als hospitaalschip. Het werd in de begintijd vooral gebruikt als operatieschip, weet de voorzitter. Het heeft later ook nog gefunctioneerd als cursusschip voor diverse defensie-opleidingen. Het lijken geen taken die diepe geheimhouding vereisen, maar het schip hield aan dat verleden de naam Nummer 70 over. De Vlissingse scoutinggroep kocht het schip in 1998.

Nummer 70 kwam in het verleden om de vijf jaar uit het water voor groot onderhoud. ,,De laatste dokbeurt hebben we al overgeslagen, dus we hebben nogal wat achterstallig onderhoud. Nu de boot definitief op de kant ligt, wordt het meer een bijzonder gebouw. We willen onder meer enkele deuren uitzagen aan een zijkant. En de inrichting gaat helemaal op de schop.”

Richard van de Voorde: ,,Een groot schip als clubhuis van een waterscoutinggroep is natuurlijk fantastisch. Nummer 70 was, en is binnenkort weer, ook een prachtige uitvalsbasis voor onder meer zeil- en roeiles en allerlei andere activiteiten.”

Lees het gehele artikel op de bron: PZC.nl

Of bekijk een video van de hijswerkzaamheden bij Kenniswerf