Watergeuzen dolblij met nieuw clubschip op het droge

Nummer 70 is geen boot meer maar een gebouw. Het voormalige wachtschip is definitief gestrand op de kade aan de Binnenhaven van Vlissingen. Tot vreugde van de Watergeuzen.

De Vlissingse waterscouts hebben zaterdag hun nieuwe clubhuis geopend. Of nou ja, nieuw: ze gebruikten Nummer 70 al jaren terwijl die in het water van de Binnenhaven lag. Maar daar kon het schip niet blijven. De nieuwe plek op de wal, achter de loods van Stichting Behoud Hoogaars, is ideaal. ,,Maar varen zal hij nooit meer”, lacht voorzitter Richard van de Voorde.

Indrukwekkend op de kade
In oktober vorig jaar werd het uit 1928 stammende wachtschip uit het water gehesen om tot clubgebouw omgetoverd te worden. En zoals zo vaak met schepen wordt hun omvang pas duidelijk als ze uit het water zijn. De Nummer 70 ligt met zijn vijftig meter indrukwekkend te zijn op de kade. ,,Van binnen is ie hetzelfde als voorheen, maar we hebben er de afgelopen maanden wel hard aan gewerkt. Nieuwe elektra bijvoorbeeld, en nieuwe wc’s”, vertelt Milan Renne, speltakleider bij de Dolfijnen (de waterscouts van 10 tot 12 jaar).

Dat vindt Van de Voorde ook. ,,Wij passen prima in dit maritieme deel van de Binnenhaven. Het op de wal zetten is de eerste fase van ons unieke project. We kunnen de groep nu meer laten groeien. We hebben 120 leden en daar zijn we trots op, maar er kunnen er altijd nog bij. Het onderhoud is nu gemakkelijker.” Omdat de Nummer 70 nu met de kiel op de grond ligt, zijn twee grote openslaande deuren onder in het schip gemaakt, zodat het clubgebouw normaal toegankelijk is geworden.

Eenvoudig was het echter niet om zo ver te komen, memoreert Van de Voorde. Financieel niet, maar dat is gelukt dankzij veel sponsors, waaronder maritieme en technische bedrijven. ,,Maar soms was de bodem ook letterlijk in zicht: je kon er doorheen kijken.” Het vertrouwen in het project is wel gebleven. ,,Dan is het mooi om te zien dat het zo goed uitpakt.”

Lees het gehele artikel op de bron: PZC, alleen oor abonnees