Wat ligt er op de bodem net buiten Stavoren?

De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed begint komende maandag met een groot onderwateronderzoek naar de Stavoren 18. De deskundigen speuren tien dagen lang naar restanten van het historische schip op de bodem van het IJsselmeer.

Tegenwoordig is het IJsselmeer een redelijk rustig stuk water. Maar dat was heel anders, in de tijd dat het meer nog de Zuiderzee was zijn er vaak schepen in de problemen gekomen. Een daarvan is de Stavoren 18. Enkele kilometers uit de kust van de stad moeten de restanten liggen.

Het wrak is jaren geleden met sonarapparatuur ontdekt door de vrijwilligers van de Landelijke Werkgroep Archeologie Onder Water. Ze zijn al sinds 1999 bezig met de Stavoren 18. Vrijwilligers duiken regelmatig op het plek waar het schip is gezonken, en bij die duikexpedities zijn ook al enkele zaken boven water gehaald, zoals een lepel uit 1751.

Het onderzoek van komende week moet in beeld brengen of er nog wat van de schipconstructie is te zien, en of er nog andere zaken op de bodem liggen.

Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland

Foto: Rijksdienst voor Cultureel Ergoed