Nieuws

Wandelen door de geschiedenis, Enkhuizer leerlingen bezoeken de Halve Maen

De eerste groep scholieren uit Enkhuizen heeft museumschip De Halve Maen aan de Dijk bezocht. Een wandeling door de geschiedenis. Groep 8 van basisschool Mozaïek aan de Toereppel stapte als eerste klas aan boord van het museumschip, dat sinds kort in de binnenhaven van Enkhuizen ligt afgemeerd. Deze week komt groep zeven langs, tot tevredenheid van Stichting De Halve Maen, die met de replica een maritieme bijdrage wil leveren aan de maritieme geschiedenis in de 17e eeuw.

De originele Halve Maen lag in 1611 op de kim van Enkhuizen en zette koers richting Java en Sumatra. Maar het schip maakte ook onderdeel uit van de zogeheten moedernegotie, de goederenhandel met het oosten die veel steden in de Gouden Eeuw rijk maakte.

Geschiedenis
Alles boven de waterlijn is zo getrouw mogelijk gemaakt in de replica. In de tijd dat de zeven provinciën door de Spanjaard werden bezet was de koopvaardij, de weg over het water, vaak de enige weg om te overleven. Aan boord hoorden de scholieren dat de maritieme geschiedenis en de kunst en kennis in het Nederland van de 17e eeuw ongeëvenaard was, dat een kaapstander net zo werkt als een elektrische lier, en dat een stuurrad nog niet bestond.

De stichting hoopt dat meer scholen in de regio dit voorbeeld volgen en voor levende geschiedenis naar het museumschip in Enkhuizen komen. De Halve Maen is een schip vol verhalen, aldus stichtingvoorzitter Eduard van Breen.
Lees het gehele artikel op de bron: NHD