Nieuws

Walenschip Céphée naar droogdokkenpark in Antwerpen

ANTWERPEN – In de nachten van dinsdag 7 op woensdag 8 en woensdag 8 op donderdag 9 maart verhuist de Céphée van de kaaien naar het Droogdokkenpark. Door de heraanleg van de kaaien kan het houten walenschip Céphée niet op zijn huidige plek, de hangar op de Jordaenskaai naast Het Steen, blijven. Het schip krijgt nu een nieuwe locatie, een schepenhal in het toekomstige Droogdokkenpark. Deze verhuizing is een noodzakelijke stap in de heraanleg en verfraaiing van de Scheldekaaien. Het schip zal in een op maat gemaakt stalen frame worden vervoerd.

Annick De Ridder (N-VA), schepen voor stadsontwikkeling: ‘Met de herontwikkeling van de zeven kilometer lange Scheldekaaien schrijven we een prachtig stadsontwikkelingsverhaal in vele hoofdstukken. Zo halen we hier niet alleen de band met de Schelde nauwer aan, maar ook met de rijke geschiedenis van onze prachtstad. In het kader van deze werken begint het houten walenschip Céphée nu aan een nieuwe reis, richting Droogdokkenpark.’

De Céphée is een houten binnenvaartschip dat in 1937 gebouwd werd op een scheepswerf in het Franse Merville. Het Antwerps Rijn- en Binnenvaartmuseum kocht de Céphée aan in 1979. De Vrienden van het Nationaal Scheepvaartmuseum kochten het schip in 1984 over en schonken het aan de stad. Bij de sluiting van het Nationaal Scheepvaartmuseum kwam het schip samen met de overige collectie in beheer van het MAS. Stad Antwerpen deed een volledige digitalisering van het schip door middel van foto’s en 3D-scans en is in onderhandeling met geïnteresseerde maritiem erfgoedpartners die het schip een nieuwe toekomst willen geven.