Nieuws

Koninklijke waardering voor historische reddingvloot Terschelling

EOC
FVEN

Op woensdag 27 maart kwam Koning Willem-Alexander voor een werkbezoek naar Terschelling. Hij wilde zich laten bijpraten over enkele belangrijke projecten op het eiland, die dankzij vrijwilligers in stand worden gehouden. Burgemeester Bert Wassink had de stichting Museumreddingboot Terschelling gevraagd om een korte presentatie over hun varend erfgoed te houden.

De presentatie vond plaats in het boothuis van het KNRM-station Paal 8. Daar vertelde schipper Henk Spanjer over hun zware tocht met de ‘Frans Hogewind’ naar het wachtschip ‘Drifa’, dat ‘boven’ Terschelling met ingeslagen ramen van het stuurhuis slecht bestuurbaar was geworden.
De ‘Hogewind’ was als eerste ter plaatse en dat was een hele geruststelling voor de bemanning van de ‘Drifa’. Het tweede verhaal was een tocht onder barre winteromstandigheden naar een kotter bij Schiermonnikoog, waarbij de drie vissers veilig van boord werden gehaald. De internationale onderscheiding die Paal 8 voor beide acties ontving, stond trots op de vergadertafel en is de Koning zeker niet ontgaan.

Voorzitter Martinus Kosters van de stichting Museumreddingboot Terschelling legde de Koning uit hoe het eilander reddingverleden in het Museum ’t Behouden Huys is terug te vinden, maar dat een voormalige reddingboot destijds ontbrak om dat verleden te illustreren. In 2002 werd een motorjachtje in Zeeland gespot, dat het casco van de eerste motorreddingboot van Nederland en waarschijnlijk van de wereld was.

Gebouwd in 1907, na een lange periode van overleg tussen het toenmalige bestuur van de reddingmaatschappij en bouwer Daan Goedkoop. In 2003 werd dit scheepje door de stichting gekocht en met behulp van sponsoren en geldgevers in oude luister hersteld. Ze kreeg haar originele naam weer terug ‘Jhr. J.W.H. Rutgers van Rozenburg’.

Een paar jaar later kwam een fraaie zeilsloep te koop die het casco bleek te zijn van de roeireddingboot ‘Secretaris Schumacher’ uit 1900. Op Terschelling stonden dergelijke reddingsloepen op de haven en bij Oosterend. Van de tientallen roeireddingboten uit het verleden, was dit het enige nog varende exemplaar in Nederland. Wederom met steun van sponsoren werd de boot in haar originele gedaante teruggebracht, werd een lanceerwagen nagebouwd en begon de training met paarden, gevolgd door publieke demonstraties van de lancering in zee.

Als klap op de vuurpijl zag de stichting kans om in 2012 de voormalige Terschellinger motorreddingboot ‘Brandaris’ uit 1923 van de sloop te redden en na een jarenlange restauratie wederom met behulp van sponsoren, subsidies en particuliere geldgevers in de voor Terschelling bekende naoorlogse staat terug te brengen.

De Koning toonde zich zeer geïnteresseerd en wilde de ‘Secretaris Schumacher’ zien, die speciaal voor dit bezoek uit de winterslaap was overgebracht naar Paal 8. Ook daar ontspon zich een leuk gesprek over deze boot en over de vrijwilligers die de demonstraties mogelijk maken.

Het tijdschema voor de vervolgbezoeken op het eiland liep door dit spontane intermezzo iets uit de hand…

Bron: Nieuwsbrief stichting Museumreddingboot Terschelling

Foto: Jan Heuff