Evenementen

Waar is de ErfgoedTour? deel 6: 14 – 17 augustus

De LVBHB bestaat 50 jaar het viert dat met een spectaculaire ‘ErfgoedTour’ van 1000 km door het hele land met circa 165 historische schepen. Deel 7 (slot) van ons wekelijkse berichten.

Als u dit leest is de vloot waarschijnlijk bezig zich door de Drentse Hoofdvaart te verplaatsen. Dat gaat in historisch tempo, verspreid over twee dagen. De capaciteit van de sluizen is onvoldoende om de hele vloot in één dag te verwerken. Er wordt overnacht bij Dieverbrug.

Een deel gaat direct naar Hasselt. De (grotere) schepen die vanuit Assen terug naar Groningen zijn gegaan gaan via Friesland en IJsselmeer naar Dronten.

De zeilschepen die buitenom varen hebben dinsdag na een laatste wantij Harlingen bereikt en gaan langs Kornwerderzand het IJsselmeer op. Voor de actuele positie klik hier.

Programma

Woensdag 14 augustus komt de vloot aan in Dronten bij het Mechanisch Erfgoed Centrum

Donderdag 15 augustus

  • 10:00 – 17:00 uur: Open schip
  • 16:00 uur: laden van goederen met stoomhijskraan, hijsen van provincievlag.

Vrijdag 16 augustus: vertrek naar Hasselt. Alle schepen meren af aan de kades langs het Zwarte Water.

Zaterdag 17 augustus

09:00 start van de Sail-in. De kleinere schepen varen de binnenstad in

16:00 vlaggenceremonie bij de feesthal in Jachthaven de Molenwaard

16:15 Opening van de expositie.

Vanaf 16:45 is het programma alleen toegankelijk voor LVBHB leden, zie daarvoor de Bulletalie van 13 augustus. Daarmee komt de ErfgoedTour ten einde.

Terugblik afgelopen week

Leeuwarden
Op 2 augustus zijn we om 10.30 u. gestart met het eerste deel van de reis naar Leeuwarden. We verlieten Enkhuizen om het IJsselmeer op te gaan voor de grote oversteek. We hadden prachtig weer en windkracht 2. Het werd een prachtige reis met heel veel mooie fotomomentjes met name van zeilboten, al dan niet van onze club, die al zeilend het IJsselmeer over gingen. Uiteraard ook de nodige clubgenoten gezien die niet onder zeil waren. Tegen 13.00 u. kwam Stavoren in zicht. Daar splitste de vloot zich op in kleine schepen die naar IJlst gingen en grotere die in Stavoren bleven.

In de oude sluis Stavoren

In Stavoren is een hele oude sluis die zelden of nooit meer draait. Voor deze gelegenheid werden de VIOD, de Hoop op Zegen en de 100-jarige Ziet op u Zelven van twee Belgische schippers geschut door een aantal vrijwillige schippers.

Het kunstwerk begint nu echt vorm te krijgen. De top is nu scharnierend gemaakt zodat die kan worden gekanteld voor bruggen.

Op 5 augustus moest de vloot pas laat in Leeuwarden aankomen dus ieder is op zijn eigen tempo bezig. We moesten nog buitenom over het IJsselmeer om de Johan Frisosluis te kunnen passeren. Vanwege de windverwachting leek dat nog een hachelijke aangelegenheid te worden met ca een kilometer uitvaren, omdraaien en terug, maar de windkracht viel gelukkig erg mee. Op het Pikmeer bij Grou had het merendeel van de vloot al plek ingenomen, dus het was een onverwachte verzamelplaats.

Op 5 augustus om 15.00 u. vertrok het restant van het Pikmeer in kolonne richting Leeuwarden, over een meanderend water, het was een heerlijk rustig tochtje. Om 17.30 u. kwamen we aan in Leeuwarden door de Schlauerhoffbrug die er heel bijzonder uitzag. Na die brug lagen alle schepen opgehokt om vanaf 19.00 u. als vloot Leeuwarden binnen te varen. Dat gaf veel bekijks. We kwamen langs de drijvende wasbak (een kunstwerk) en er was veel publiek.

Sail-in Leeuwarden. Foto LVBHB – Leo Schuitemaker

Op dinsdag om 14.00 u werd de vlag van Friesland en die van Leeuwarden gehesen door een wethouder en de kinderburgemeester. Daarna werden er prijzen uitgereikt voor een kinderbingo. Tot slot werd de lading van Leeuwarden aan boord genomen voor het eindpunt Hasselt: pennywafels, drop en water. ’s Avonds kwam de pannenkoekenboot langs, voortgedreven door koekenpannen.

Zoutkamp
Op 7 augustus startte het eerste deel van de etappe van Leeuwarden naar Zoutkamp. Vandaag gingen zo’n 100 minder bedeelden uit Leeuwarden mee met de tocht, verspreid over verschillende schepen. We voeren over de Dokkumer Ee en kwamen langs het beroemde bruggetje van Bartlehiem. Na een kronkelige en smalle route kwamen we aan in Dokkum. Omdat Klaas Persoon vandaag gecremeerd werd voerden de schepen een zwarte wimpel in de mast. (Klaas Persoon was vanaf het begin actief LVBHB lid en een autoriteit op het gebied van  Westlanders, red.)

Het klopt echt: achter de wolken schijnt de zon. Na een aanvankelijk dik wolkendek trok het rond 10.30 bij vertrek helemaal open. Het tweede deel van onze tocht voerde ons naar Zoutkamp. Een kippeneindje maar het duurde wel heel lang vanwege oponthoud bij bruggen en sluizen. De tocht was prachtig, eerst nog over de Ee, maar daarna over het Lauwersmeer. De Groningse kust kwam in zicht. Er werd aangemeerd langs de kade en aan een paar spudpaleneilandjes.

Groningen
We vertrokken op 8 augustus uit Zoutkamp richting Groningen. Eind juli had een tjalk de brug Wierumerschouw over het Reitdiep stukgevaren. Het was dus lang spannend of we de route over het Reitdiep konden nemen. Pas gisteren is de brug eruit getakeld waarna wij vrije doorgang hadden. We voeren langs het Pieterspad waar we aardig wat wandelaars door de (helaas) regen zagen voortstappen.

In Groningen moesten we dwars door de stad om bij ons plekje te komen, maar we liggen dan ook fantastisch, midden in het centrum.

Zaterdag 10 augustus was een dag waarover niet zoveel te melden valt. En heel eerlijk gezegd is dat ook weleens lekker, want het is best hard werken zo’n tour. De vlag van de provincie en de stad Groningen werd gehesen door de Commissaris van de Koning.

De tweede groep arriveerde vanuit Zoutkamp. Iedereen kon die dag zijn eigen programma invullen.

Op onze laatste dag in Groningen was er een stadswandeling georganiseerd. We kwamen langs veel gezellige kroegjes en zowel het Akerkhof met de Akerk, de universiteit met een ode aan Aletta Jacobs en de Grote Markt. We zijn ook in en op het Forum geweest vanwaar je een prachtig uitzicht had over de stad, onder andere de Martinitoren. Aan het eind van de middag werden de sponsorvlaggen gehesen waaronder die van De Schuttevaer.

Met dank aan Inge Koomen

Kopfoto LVBHB – Koos Stel: enkele schepen in het Reitdiep op weg naar Groningen