Evenementen

Waar is de ErfgoedTour? deel 2: 10 – 17 juli

De LVBHB bestaat 50 jaar het viert dat met een spectaculaire ‘ErfgoedTour’ van 1000 km door het hele land met circa 165 historische schepen. Deel 2 van ons wekelijkse berichten: Willemstad – Veghel – Maasbracht.

Het meest directe antwoord op de vraag ‘waar is de ErfgoedTour?’ vind je nu in de live tracking functie die gerealiseerd is in samenwerking met Zeilvaart Warmond.
Je vind dat via lvbhb.nl of klik hier voor de directe link.

De vloot aan de Loskade in Middelburg. foto Piet Bakker – LVBHB

Op zaterdag 6 juli vond het startsein plaats van de Varend Erfgoedtour die  ter ere van het 50-jarig bestaan van de LVBHB is georganiseerd. Na de openingshandelingen aan boord van de prachtige hoogaarzen klonk een daverend toeterconcert vanaf de schepen. De heer Han Polman, Commissaris van de Koning in Zeeland, hees de vlag op een hoogaars. De openingswoorden bevatten felicitaties, goede wensen en veel waardering. Vooral dat wij nu met ons erfgoed naar het publiek gaan vond Gedeputeerde Harry Maas bijzonder. En hij benadrukte het belang van behoud en doorgeven van van het maritiem erfgoed.

En na de toast kon het feest beginnen. Ondanks de zeer forse bijdrage van Aeolus kwam het publiek toegestroomd en genoot van de schepen en ambachten. Ook een stortbad van Pluvius kon de goede sfeer niet drukken. Tijdens die buien stroomde dan publiek de Terra Nova binnen en vergaapte zich aan de ruimte.  Via het interactieve tv scherm verwonderden mensen zich over alles dat bij schepen, restauratie en leven aan boord komt kijken.

De tweede week van de zwaan-kleef-aan vaartocht gaat naar de etappeplaatsen Veghel en Maasbracht. Tussenstops met overnachting zijn er in de Biesbosch, Dordrecht en Helmond.

Donderdag 11 juli

De vloot verlaat Willemstad. Een deel gaat naar Dordrecht en brengt een bezoek aan een van de moderne werven en sponsor van de ErfgoedTour. Het andere deel van de vloot vaart naar de Biesbosch en blijft daar een nacht.

Programma Veghel

Vrijdag 12 juli: de schepen meren eind van de middag en ’s avonds af aan de Noordkade.

Zaterdag 13 juli:

  • Er worden rondleidingen gegeven
  • In een van de hallen is ook een kunst expositie
  • Wijn en Bier proeverijen, worden gehouden aan dek op een paar schepen uit de vloot
  • Voor de kinderen een spel om met maritiem vlaggen alfabet (zichtbaar op de schepen) een woord te maken.
  • Rond 17:00 uur afsluiting

Programma Maasbracht

Maandag 15 juli:

Dinsdag 16 juli:

  • Vanaf 11:30 uur Expositie van de LVBHB op en bij de Terra Nova is dan geopend voor publiek.

Bron: lvbhb.nl. Kopfoto: screenshot uit de live tracking, de schepen in het Volkerak op weg naar Willemstad 9 juli.