Voorwaarts Voorwaarts komt mogelijk terug naar Groningen

Een goed plan en een dito exploitatie maken dat de terugkeer van het voormalige Groningse vlaggenschip Voorwaarts Voorwaarts naar Groningen kansrijk is. Scheepseigenaar Lex Tichelaar vindt ook dat tweemastkoftjalk uit 1899 Groningen als thuisbasis moet hebben. Tegenwoordig ligt het fraai opgeknapte schip, 27 meter lang, 50 zitplaatsen in het ruim en 45 zitplaatsen op het dek, in de mediahaven van Düsseldorf. Het schip ligt pal naast de beroemde televisietoren.

Met een compagnon heeft Tichelaar de tjalk pico bello opgeknapt. Het zou dienst gaan doen als café-restaurant. ,,Maar door de coronacrisis loopt de exploitatie niet zoals gewenst. Tot dusver is ze niet toegankelijk. Daarnaast hadden we ook al wat aanloopproblemen, omdat de vergunningaanvraag en afgifte tijdrovend was.”

Geen bijval voor ligplaats bij Groninger Musea
Als het aan Tichelaar had gelegen was het nooit zover gekomen dat ze nu in Düsseldorf ligt. Voordat de Voorwaarts Voorwaarts naar de Friese werf in Harlingen voer, dacht Tichelaar dat de directie van het Groninger Scheepsvaartmuseum wellicht interesse had om het tegenover het museum af te meren. ,,Een mooi schip, met horecafaciliteiten tegenover het museum. Prima toch?” Maar Tichelaar ontving weinig enthousiasme van de directie.

Evenmin vond zijn plan bijval om het schip af te meren bij het Groninger Museum. ,,Ze had mooi kunnen liggen bij de loopbrug achter het museum. Maar op het gemeentehuis waren ze op z’n zachtst gezegd niet enthousiast.”

Waarom doen de Duitsers wél leuke dingen met Groningse schepen?
Tichelaar zegt het niet met zoveel woorden, maar het voelt alsof hij door Groningen is weggepest. ,,Ik hoorde alleen maar: u moet dit, u moet dat. Nou ik ben niet zo van het moeten. Toen heb ik het schip maar naar Harlingen gevaren. Daar in de haven heeft het een poosje gelegen met lampjes er in. Daar waren ze er heel erg blij mee.”

Hoewel hij geen steun kreeg om het schip voor de stad te behouden blijft Tichelaar zijn best doen om het vlaggenschip naar Groningen terug te brengen. ,,Ze hoort gewoon in Groningen. Dat zeg ik niet alleen als eigenaar van het schip, maar ook als oud-inwoners van de stad.”

Lees het gehele artikel op de bron: DVHN