Nieuws

Voortbestaan varend erfgoed in Amsterdam bedreigd door nieuw vergunningenbeleid

EOC
FVEN

Een bijzondere verzameling historische salonboten vraagt vandaag, donderdag 24 september aandacht voor de nijpende situatie waar zij zich in bevindt. Het voortbestaan van de rederijen die zorg dragen voor dit varend erfgoed, wordt bedreigd door het nieuwe vergunningenstelsel van de Gemeente Amsterdam. Terwijl het beleid van de gemeente is om het varend erfgoed te behouden, dreigen deze prachtige boten door de huidige Nota Varen uit het stadsbeeld te verdwijnen.

De kleine rederijen die in Amsterdam varen met historische salonboten kunnen niet langer stil liggen en toekijken hoe hun voortbestaan wordt bedreigd. Donderdag 24 september wordt de Nota Varen besproken in de Gemeenteraad. Diverse rederijen hebben een verzoek ingediend om in te spreken tijdens de raadscommissie Mobiliteit, Luchtkwaliteit en Water. Daarnaast worden de beroemde historische salonboten fysiek ingezet om de bezwaren tegen het huidige beleid kracht bij te zetten. Het varend erfgoed nodigt raadsleden voorafgaand aan de vergadering uit voor koffie aan het water.

Nieuwe Nota Varen nekt rederijen historische salonboten
Het nieuwe vaarbeleid van de Gemeente Amsterdam is ontwikkeld om drukte op het water tegen te gaan. Het aantal beschikbare vergunningen wordt als gevolg van dit beleid beperkt. En middels een loterij worden nieuwe vergunningen vergeven. De rederijen met beeldbepalende historische salonboten dreigen hierdoor vergunningen kwijt te raken, terwijl zij niet de oorzaak zijn van de drukte. Zij varen gedurende een heel jaar net zoveel tochtjes als de grote rederijen in twee maanden, en doen grote investeringen om het erfgoed in de vaart te houden.

ALFRED VELLEKOOP, SCHIPPER
‘De kans dat je de vergunning die je hebt
terugkrijgt bij een loting, is heel klein’

Varend erfgoed niet de oorzaak van drukte op water, wel de dupe
Tommy van Riet, eigenaar van Private Boat Tours en voorzitter van de Verenigde Rederijen Amsterdam: ‘De 35 historische salonboten die in Amsterdam varen zijn niet de oorzaak van de drukte op het water, maar dreigen wel hun vergunning te verliezen. De historische salonboten varen nauwelijks met toeristen en zijn niet gebonden aan het drukke vaargebied en de route langs toeristische bezienswaardigheden. Er zijn zoveel verschillen dat het gewoon niet reëel is om de kleine salonboten over één kam te scheren met de grote open sloepen en toeristische rondvaartboten.’

‘Dat er een nieuw beleid moest komen snappen wij, maar de uitvoering van dit beleid klopt gewoon niet. De gemeente handhaaft niet op overlast maar beperkt wel het aantal vergunningen, ook voor het varend erfgoed. Het verliezen van één vergunning heeft voor een kleine rederij desastreuze gevolgen. Samen met een vergunning verliezen zij soms meteen hun hele bedrijf. Terwijl het beleid van de gemeente juist is om het varend erfgoed te behouden. Daarnaast vermeldt de Gemeente Amsterdam in haar plannen dat er maximaal 550 vergunningen worden uitgegeven, terwijl ze nu zelf door dat aantal heen gaan en er ook nog rechtszaken lopen over afgewezen vergunningen. Als dat kan, dan kan ook het segment voor de kleine salonboten eenvoudig ruimer gemaakt worden, zodat rederijen deze prachtige boten in de vaart kunnen houden.’

Foto: Salonboot Stern, 100-jarig directieschip KNSM