Scheepspost

Lees al het nieuws voor en over het Varend Erfgoed

Scheepspost

Voorbereidingen Sleepbootdagen zijn in volle gang

Na de laatste Nationale Sleepbootdagen Vianen in 2019 stond de organisatie van het nautische evenement op losse schroeven. De stichting had herhaaldelijk aangegeven te stoppen met het organiseren van dit tweejaarlijkse spektakel dat al jaren in Vianen plaatsvindt vanaf Hemelvaartsdag. Een opvolgende partij bleek niet te vinden tot de Oranjevereniging Vianen zich aanmeldde. De voorbereidingen van de dertiende editie zijn inmiddels in volle gang. Op 18, 19 en 20 mei 2023 staat Vianen weer in het teken van historische en eeuwenoude (sleep)boten.

Margot Stolk, voorzitter van de Oranjevereniging, praat ons bij: “We hebben er echt heel wat nachten over geslapen voordat we in dit traject zijn gestapt, want we beseften ons maar al te goed wat de enorme omvang van dit evenement is. Maar we waren het unaniem eens over het feit dat het niet verloren mag gaan. Wordt de organisatie niet overgenomen dan is Vianen dit indrukwekkende evenement kwijt. Heel simpel, maar wel de realiteit.”

Er is bij de provincie Utrecht subsidie aangevraagd, want alles valt of staat met voldoende geld en hulp. De provincie Zuid-Holland houdt rekening met de planning van het onderhoud aan de bruggen en de samenwerking met de gemeente Vijfheerenlanden verloopt fijn. Alle medewerking is toegezegd bij het maken van het veiligheidsplan en in de uitvoering rond Hemelvaart.

Al veel voor elkaar
Stolk: “Er wordt heel hard gewerkt achter de schermen en tot nu toe hebben we al heel veel zaken voor elkaar gekregen. Zo wordt de website aangepast, meren 150 tot 200 motorsleepboten van de leden van de landelijke vereniging VDMS (Vereniging de MotorSleepboot) voor drie dagen aan in onze haven, zal er weer een kermis zijn, treden er Shantykoren op, vinden er feestavonden plaats in de feesttent en vergeet de verlichte avondvaart niet.”

“Bij voldoende gelden zal Het Statenjacht ‘De Utrecht’ naar Vianen komen. Dit schip is een historische reconstructie van een statenjacht zoals deze gebouwd werden in 1746. Het is tussen 1998 en 2003 in vijfeneenhalf jaar tijd voor een scholingsproject in Utrecht gebouwd door scheepsbouwers en beeldsnijders. Het schip ligt van april tot november in Volendam maar hopelijk tijdens het Hemelvaartweekend volgend jaar in Vianen.”