VOC-periode herleeft in haven Edam met fraai statenjacht De Utrecht

De periode van de Vereenigde Oostindische Compagnie lijkt even te herleven in de haven van Edam. Het fraaie statenjacht De Utrecht vormt daar immers geen alledaags gezicht.

,,Normaal gesproken is Volendam de thuishaven van De Utrecht, maar door de kermis zijn we uitgeweken naar Edam’’, vertelt Annemiek Forrer van de afdeling sales & events van de Muider Compagnie, waartoe De Utrecht behoort. Wie het jacht daar wil bewonderen kan er nog heel even terecht, want ook woensdagochtend ligt het nog in Edam.

De rijkelijk versierde statenjachten werden tussen pakweg 1650 tot 1850 gebruikt voor het vervoer van hooggeplaatste passagiers. De Utrecht is gebouwd aan de hand van originele bouwtekeningen uit 1746, die in de archieven van het Scheepvaartmuseum waren bewaard. De Rotaryclub Utrecht nam het initiatief. In het kader van een werkgelegenheidsproject hebben zo’n honderd jongeren hebben bijna zes jaar aan het schip gebouwd. De ervaring verschafte de bouwers toegang tot de arbeidsmarkt. In 2003 was het schip klaar.

Lees het gehele artikel op de bron: NHD

EOC
RVEN