Vloot Tall Ships voor Presail IJmond groeit gestaag

Het aantal tall ships dat met Presail IJmond (9 tot en met 11 augustus) in de havens van IJmuiden of Beverwijk ligt, groeit nog steeds. Zo is de komst van de Clipper Stad Amsterdam, de Aphrodite, zeiljacht de Dwinger en de VO 65 Childhood1 (voorheen Team Brunel) inmiddels bevestigd.

De schepen die hebben deelgenomen aan de Tall Ship Race 2020 vertrekken op zondag 9 augustus uit het Noord-Franse Duinkerken. Afhankelijk van de wind komen zij 10 of 11 augustus de havens binnenvaren. Zij maken zich op voor de Sail-in op 12 augustus, de zeiltocht van de IJmond naar de havens van Amsterdam.

Sail Amsterdam
Grote kans dat zich al eerder bekende tall ships melden in IJmuiden of Beverwijk. Voor Sail Amsterdam komen in elk geval de Fryderyk Chopin, El Galéon, Zenobe Gramme, Alexander von Hunboldt, de Belem en de Guayas. Gedurende Presail IJmond zijn er optredens van tientallen theatergroepen en muziekgroepen. Verder komt in IJmuiden en Beverwijk een kunstwerk van afval. Dit Pollution Art-project is een gezamenlijk initiatief van Velsen, Beverwijk, Heemskerk en Zandvoort.

De activiteiten in IJmuiden zijn bij de Trawlerkade, de Halkade, het Sluisplein en de Kop van de Haven. In Beverwijk zijn die op 11 augustus in haven De Pijp. Verschillende wegen zijn tijdens het festival afgesloten, het publiek wordt opgeroepen zoveel mogelijk met de fiets of het openbaar vervoer te komen. Er worden tussen de 60 en 80 duizend bezoekers verwacht.

Lees het gehele artikel op de bron: NHD