Nieuws

Vlissingse redder van de stoomhijskraan krijgt Zilveren Anjer

FVEN
EOC

Op zijn 29ste zet Wesley Sekewael zich al een half leven in voor behoud van industrieel erfgoed in Vlissingen. Dat levert hem als jongste ooit een Zilveren Anjer op. Sekewael was als tiener één van de voortrekkers van oprichting van Museum Scheldewerf, waarmee tegelijkertijd de Oude Verbandkamer van de scheepswerf de Schelde werd gered. Zijn inzet en passie voor behoud van machines, tekeningen en gebouwen van de voormalige Scheldewerf, overtuigden het Prins Bernhard Cultuurfonds ervan Sekewael te eren met de Zilveren Anjer. Prinses Beatrix reikt de deeltijd-Vlissinger, die doordeweeks in de Randstad woont, het kleinood uit op vrijdag 9 juni in het Paleis op de Dam.

‘Leuk om de jongste te zijn’
Sekewael is de jongste laureaat die de Zilveren Anjer ontvangt, sinds het Prins Bernhard Cultuurfonds de onderscheiding in 1950 in het leven riep, bevestigt een woordvoerster. ,,Er is een enkele dertiger geweest, die de Zilveren Anjer kreeg. Maar de meeste laureaten waren in de veertig of ouder.” Voor Sekewael staat de Zilveren Anjer voor ‘erkenning en waardering’ voor zijn inspanningen.

,,Ik ben blij met die erkenning. En ik vind het leuk dat ik de jongste ben die de Anjer krijgt, een maandje voor mijn 30ste.” Zijn belangstelling voor de geschiedenis van de Scheldewerf hangt samen met zijn familiegeschiedenis, meldt Sekewael. ,,Familieleden werkten generaties in de scheepsbouw. Allebei mijn opa’s werkten op de Scheldewerf; de één was elektrisch lasser, de ander plaatconstructiewerker.”

De redding van stoomhijskraan Schelde 38 staat bovenaan het verdienstenlijstje van Wesley Sekewael. Zelf is hij minstens zo blij met redding van delen van het archief van de Koninklijke Schelde Groep en de komst van Museum Scheldewerf. Met enkele medestanders is Sekewael intussen weer druk bezig om delen van de voormalige vliegtuigfabriek in twee nieuwe loodsen terug te laten keren.

Lees het gehele artikel op de bron: PZC

Foto: Museum Scheldewerf