Visserijweek kampt met veel wind

De “Visserijvereniging Workum” organiseert dit jaar voor de 48e keer de “Visserijweek”. Een week lang wordt er met schepen zoals jollen, botters, aken en schouwen op traditionele wijze gevist en worden deze technieken van oudsher onderhouden en toegepast. Eén week per jaar krijgen de traditionele zeilende vissers een ontheffing om als ‘beroepsvissers’ zeilend hun netten uit te gooien om de vis binnen te halen. Voor het schip met de grootste besomming wacht er aan het einde van de week een zilveren breilepel.

Vijfentwintig historische schepen uit het hele land doen mee aan de visserijweek in Workum. “Wij zijn natuurlijk geen beroepsvissers”, legt voorzitter van Visserijverening Workum Job Jager uit. “We zijn historisch erfgoed, een varend openluchtmuseum. Maar we willen de kennis en het vakmanschap die bij het zeilend vissen horen niet verloren laten gaan. Er komt zoveel techniek bij kijken. Elk haakje, oogje of lijntje op de boot dient ergens voor, daar is allemaal over nagedacht. Als je het niet meer in de praktijk kan gebruiken, verdwijnt die kennis op den duur.”

Wanneer de vis op woensdag aan land komt, wordt deze normaal gesproken per afslag verkocht. Maar dit jaar zijn er geen activiteiten op de wal en is publiek niet welkom. Iets meer dan de helft van de 25 schepen zijn nu terug in Workum. Sommige schepen kunnen door de wind Hindeloopen niet uit, of blijven in andere havens liggen. Sommige schepen hebben één nacht gevist, andere twee nachten. Er is wel wat gevangen, en dat werd vandaag gewogen en ging naar een vaste opkoper. De schepen die kuilden hadden voldoende wind, maar met de voorspellingen van de komende dagen komt er teveel kracht op tuigage en netten. Dit geldt ook voor de kwetsbare staande netten. De vangst met de kuil leverde soms maar een tiental spierinkjes op.

De verwachting is dat met de verwachte harde wind de schepen de rest van de week niet meer uitvaren.

Afbeeldingen: Visserijvereniging Workum