Visserijdagen tijdens de Strontweek

De “Visserijvereniging Workum” organiseert de “Visserijweek”. Een week lang wordt er met schepen zoals jollen, botters, aken en schouwen op traditionele wijze gevist en worden deze technieken van oudsher onderhouden en toegepast. Voor het schip met de grootste besomming wacht er aan het einde van de week een zilveren breilepel.

Belangrijkste doel voor de meeste vissers is om tijdens de Visserijdagen van Workum een zo mooi mogelijke week te hebben. Zeilen en vissen zoals dat in grootmoeders tijd ging. Zeilen en uitproberen waar al die vissen zitten. En ze dan ook nog vangen, natuurlijk.

“Vissen vangen. Hopen we…”
Het doel van een visser kan zijn om de oh zo begeerde zilveren brijlepel te winnen; de ereprijs voor de beste visserman van de week, in alle opzichten. Een ander doel kan zijn, om uitverkoren te worden tot het best verzorgde schip. Een zo traditioneel mogelijk uiterlijk is dan van belang. De winnaar van deze categorie krijgt een vaarboom. En natuurlijk droomt iedere visserman van het vangen van een kanjer van een vis. Dat levert de kanjerprijs op. De spleetprijs wordt tijdens de algemene ledenvergadering uitgereikt, door de spleetprijswinnaar van het jaar daarvoor. Deze prijs is bestemd voor diegene die zich volgens dat persoon buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor de vereniging.

Het hoort er allemaal bij
Belangrijkste doel voor de meeste vissers is om tijdens de Visserijdagen van Workum een zo mooi mogelijke week te hebben. Met maximaal vier koppen een schitterende week hebben. Geen motorminuten, zeilen, jagen, bomen, kenteren, roeien, gepruts met haken en aas, de netjes klaren, sterke drank en schorre kelen – het hoort er allemaal bij.

Lees het gehele artikel op de bron: Visserijdagen