Victorie Sail Alkmaar: Varen is behoud van historische schepen

Rust roest. Alleen de várende historische schepen worden goed onderhouden. Dat bleek maar weer tijdens de ‘Hollandsche Vaert’ naar Victorie Sail Alkmaar. Over verhitte bruggen, onverwoestbare werktuigen, een duurzaam rondkont schuitje in twee dagen, het uitdunnen van de vloot door CvO én een bloeiende LVBHB.

Veertig historische scheepjes kwamen bij elkaar in de Wolwevershaven in Dordrecht om samen als ‘Hollandsche Vaert’ naar de jaarlijkse reünie van de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historische Bedrijfsvaartuig (LVBHB) in Alkmaar te varen.

In kolonne voeren ze via de museumhaven van Gouda, over de Amstel naar Uithoorn en door naar de museumhaven in het Oosterdok in Amsterdam. De kades tegenover het Scheepvaartmuseum lagen een dag vol met prachtige historische bedrijfsvaartuigen. Ook leuk voor de deelnemers: er werd voor ze gekookt en een orkestje zorgde voor vrolijke klanken.

Roestbult
Er werden 200 schepen verwacht, slechts de helft wist Alkmaar te bereiken. Maar daartussen lagen wel mooie, bijzondere schepen. Piet Dekker ontdekte drie jaar geleden beurtschip de Krommenie 1 in de Amstel. Het was één grote bende, de machinekamer een roestbult. In korte tijd slaagde hij erin de Kromhout 2M2 met 60 Epk van 1926 weer aan de loop krijgen, een enorme prestatie! Ook de historie kwam boven water: firma Knap bracht met dit scheepje lijnolie en kurk uit de Amsterdamse haven naar de linoleumfabriek in Wormerveer.

Lees het gehele artikel met video en foto’s van Hajo Olij op de bron: Schuttevaer.nl

Foto: Nico Vader buigt met de spantenbuiger uit 1912 het potdeksel. Foto Hajo Olij van de Fotoboot

EOC
RVEN