Nieuws

Victorie Sail Alkmaar: stad vol varend erfgoed

EOC
FVEN

Eind juli ligt het binnenwater van Alkmaar vol met historische schepen. De Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig brengt zo’n tweehonderd schepen naar de stad. De jaarlijkse reünie voor de schippers is een publieksevenement voor Alkmaar. Victorie Sail Alkmaar verwacht over vier dagen zo’n 100.000 bezoekers.

Donderdag 25 juli komt een parade van schepen via het Noordhollands Kanaal de stad binnenvaren. Maandagochtend vertrekken ze weer. De schepen krijgen – vaak vier of vijf rijen dik – een plek in het kanaal, tussen de Voormeer en het politiebureau. Kleinere schepen komen in het Luttik Oudorp en bij de Voordam te liggen.

Verhaal
De schepen dateren allemaal uit het begin van de vorige eeuw. Hun eigenaren koesteren hun bezit; onderhouden het zelf. „En elk schip heeft een verhaal”, zeggen Jos van Dam en Geert ten Dam van de stichting die het evenement organiseert.

Verwacht bij Victorie Sail geen enorme tallships zoals bij Sail Amsterdam en Den Helder. „Die kunnen hier niet komen, die kunnen niet door het Noordhollands Kanaal”, zegt Geert ten Dam. Dit heeft een parallel met de begintijd van het kanaal. Dat werd twee eeuwen terug aangelegd, waarna Alkmaar opbloeide. Die bloei was echter van korte duur: de stoomschepen deden hun intrede en die waren kolossaal. Het kanaal bleek te smal. „Toen is het Noordzeekanaal aangelegd.”

Gelukkig is er genoeg ’varend erfgoed’ dat prima door het kanaal kan. Aken, tjalken, motorsleepboten, klippers, ijsbrekers, veerponten, beurtschepen, vanaf donderdag 25 juli zijn ze in Alkmaar te bewonderen. Met namen op de voorsteven als ’Nooit Volmaakt’ en ’Twee Gezusters’. Stoere schepen waar een geur van smeerolie en touw omheen hangt. ’Hakkepufdingetjes’, is de verzamelnaam die Geert ten Dam eraan geeft. Om er lachend aan toe te voegen: „Wij hebben helemaal geen verstand van die schepen. We zijn door de gemeente gevraagd dit evenement te organiseren. En dat vinden we een leuke klus.”

Alkmaar heeft het evenement zelf naar binnen gehengeld. Want steden staan in de rij om thuishaven te zijn voor de jaarlijkse reünie van de LVBHB. De gemeente sponsort het ook, al zijn de totale kosten (rond de ton) nog niet helemaal gedekt. Jos van Dam: „We zijn ook bezig sponsors te werven. Dat is altijd wel een klus, maar het komt goed.”

Lees het gehele artikel op de bron: NHD