Verzamelwoede mondt uit in bijzonder museum

Wat doe je als verzamelaar wanneer de collectie je boven het hoofd groeit? Doe dan als de Belg Frederic Logghe: koop een schip en richt het in als museum. Logghe kocht de Tordino, een Friese maatkast als sleepschip gebouwd in 1922, die op 30 september 2016 zijn laatste vracht vervoerde. Eigenaar was toen J. Balvert uit Zaandam, nog steeds de thuishaven van de Tordino.

Het schip heeft nog een geldig communautair certificaat (2018), werd in Nederland geregistreerd als varend erfgoed en vaart ook nog onder Nederlandse vlag, hoewel de eigenaar-conservator een Belg is. De Tordino ligt bij de sluis in Beernem op het kanaal Gent-Oostende en is op Open Monumentendag open voor bezoek en ook elke tweede en vierde zaterdag van de maand. Tijdens de vorige Monumentendag daalden circa 400 bezoekers de trap af naar het vrachtruim. Op de andere bezoekdagen worden 10 tot 15 bezoekers verwelkomd. De toegang is gratis.

Lees het uitgebreide artikel van Justin Gleissner in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees

Of ga naar de website van museumschip Tordino