Verwisseling wint opnieuw de Strontrace

In de strontrace heeft de Verwisseling gewonnen na een sterke strijd met de Sterke Jerke. De Verwisseling kwam woensdagmorgen even voor half elf aan in Workum. De Sterke Jerke zat toen net bij de ingang van het Soal.

De gelauwerde winnaar van voorgaande jaren was Bas Krom met de Verwisseling. En hij was vast besloten om weer voor de winst te gaan. Maar Pieter-Jilles Tjoelker liet zich niet zomaar weg zetten, zijn IFKS skûtsje Sterke Jerke zeilt wat sneller, waar de Verwisseling het meer van bomen en jagen moet hebben.

De Sterke Jerke was als eerst bij het keerpunt in Warmond. Op de terugreis via Amsterdam lagen ze zelfs een kwartier vóór op de Verwisseling. Maar door een probleem met een binnenvaartschip in de Nieuwemeersluis werd de Sterke Jerke opgehouden en gingen de schepen samen de sluis in. De Verwisseling greep hierna weer de leiding en bomend door de Kostverlorenvaart maakten ze een voorsprong van 8 minuten.

Na de verplichte pauze op het IJ werd de strijd op het Markermeer nog steeds verder uitgevochten, maar nog zonder winnaar: rond acht uur vanmorgen lag de Verwisseling weliswaar een paar minuten voor op de Sterke Jerke, maar ze gingen samen door het Naviduct in Enkhuizen, waarna op het bezeilde rak naar Workum de eindstrijd moest worden uitgevochten.

In de strontrace doen zes skutsjes mee in de lichte klasse. De zware klasse had twee inschrijvingen waarvan er één wegens materiaal pech niet aan de start kon komen. De klipper Willem Jacob koos er daarna voor om aan de Beurtveer mee te doen, en niet wéér zonder competitie de zware strontrace te varen.

De volgorde van de overige schepen in de strontrace: Geertje Rosa – Nynke – Nooit Volmaakt – Vriendschap.

Bekijk hier de race op de track en trace van Zeilvaart Warmond
je kan de hele wedstrijd hier ook versneld terugkijken.

Foto: de strontschepen zeilen Workum uit, foto Skydrone Sloten