Verhuizing Pannekoekschip houdt de gemoederen in Groningen bezig

Al sinds 2017 wordt er gesproken over een mogelijke verhuizing van het in Groningen wereldberoemde Pannekoekschip. Inmiddels krijgt die verplaatsing een definitiever karakter. Omwonenden roerden zich eerder ook al, maar dat deden ze woensdagavond opnieuw. Toen sprak de gemeenteraad van Groningen voor de derde keer over de kwestie. Eén ding lijkt zeker: ook de onlangs aangetreden gemeenteraad gaat niet voor de verplaatsing liggen.

Oosterhaven
‘Ondanks haar rijke nautische verleden verleden heeft Groningen nog maar zeer weinig ligplaatsen voor de beroepsvaart. Dit schip is een persiflage van een driemaster’, zegt Koos Haarsma namens meerdere omwonenden die tegen de komst van het schip zijn. Ook havenmeester Christa Beuker laat van zich horen: ‘Dit schip gaat de komende vijftig jaar niet meer weg, er zal geen dynamiek meer zijn.’

‘Haven verliest dynamiek’
Volgens de kenners en liefhebbers is de Oosterhaven uniek in haar soort. Dat is een haven waar boten komen én gaan. Met de komst van ’t Pannekoekschip vrezen ze niet alleen voor overlast van stank en geluid, maar ook voor het open karakter van de haven. ‘Wij maken ons ernstig zorgen over het verlies van dynamiek in de haven. Het conflicteert niet alleen met bewonersbelangen, maar ook met de watersportbelangen’, zegt opnieuw Haarsma.

Van Diepenring naar Oosterhaven
De tegenstanders, in totaal zo’n vijftig, hebben hun hoop nu gevestigd op de gemeenteraad. Raadsleden zijn in de positie om de wethouder terug te roepen en eerder gemaakte afspraken met de ondernemers van de horecagelegenheid te annuleren. ‘Er is nog geen voldongen feit’, zei de wethouder. ‘Als de raad dit niet wil dan heeft het college zich daar aan te houden.’ Niks wijst er op dat de raad voor het voornemen gaat liggen.

Lees het gehele artikel op de bron: RTVNoord

Afbeelding: het beoogde pannekoekschip, nu nog in Almere