Veiling historische schepen levert 35.500 euro op

De veiling van vier schepen in de Winschoter Oosterhavenkade heeft 35.500 euro opgeleverd. Tientallen mensen waren woensdag op de veiling afgekomen, liefhebbers, handelaren en nieuwsgierigen.

De veiling van de vier schepen vond plaats in opdracht van de gemeente door Rozenstad Gerechtsdeurwaarders, nadat de eigenaar van de schepen onvindbaar bleek. Die had ooit plannen om er een bedrijf mee te starten, maar dat kwam nooit van de grond. Met de jaren verwaarloosden de schepen en de eigenaar verdween uit beeld. Omdat hij niet reageerde op de opgelegde last onder bestuursdwang, kon de gemeente uiteindelijk overgaan tot verkoop van de schepen.

De Regensburg, Avontuur en Johannes zijn verkocht aan verschillende bieders voor een totale som van €35.500,-. Voor het vierde schip, de inmiddels gezonken Favorito, bleek geen belangstelling. Een bergingsbedrijf is gevraagd om een offerte uit te brengen voor het bergen van dit schip.

De meeste interesse was er voor de luxe motor Johannes. Het in de jaren dertig gebouwde schip ging uiteindelijk weg voor 27.000 euro. De nieuwe eigenaar is Lex Tichelaar, van SRF Shipbuilding in Harlingen. Tichelaar heeft grootse plannen met de Johannes, hij denkt dat het schip na een forse opknapbeurt voor museale doeleinden kan worden gebruikt. Aan dit schip is namelijk bijna alles nog in originele staat.

Hij was het ook die De Regensburg binnensleepte voor 2000 euro. Deze voormalige sleepboot, ooit actief op de Donau, heeft nogal wat ‘liefde nodig’, volgens Werkman. Tichelaar schat dat ruim een ton nodig is om de sleepboot weer voor recreatief gebruik op het water te krijgen. ,,Ik heb het voor een kennis gekocht.’